Книги от онлайн книжарници

А ти хареса ли тази статия?!?

Във време, в което над 90% от българите имат свободен достъп до интернет всеки ден, все повече от хората предпочитат виртуалното пространство като основен източник на информация, включително и когато става дума за книги онлайн. В малките населени места с лоша инфраструктура, където книжарниците представляват най-често магазини за канцеларски материали и учебни пособия, където почти не могат да се открият нови книги, нерядко се случва единственият начин да получиш исканата книга, е да я поръчаш от някой от сайтовете и виртуални книжарници, които предлагат книги онлайн.

Доста от тези книжарници, освен че предоставят разнообразни по жанр нови книги, предлагат и безплатна доставка до купувача на поръчаните от него книги онлайн, понякога на цена много по-ниска от коричната. Друг голям плюс е, че в някои от тези книжни “оазиси” работят изключително ерудирани специалисти, които успяват да подберат най-доброто за читателите, които имат някакви критерии за търсене на нови книги, но не са сигурни точно какво търсят и се колебаят се между няколко няколко възможни избора. Например пътеводителите – няма универсален и най-добър пътеводител за дадена страна. Някои от авторите наблягат на природните забележителности, други на културните, трети наблягат на националната кухня, четвърти – на забавленията. Или помагалата за чужди езици – една  книга може да е перфектна за някой, който вече има опит с даден език, но да не е подходяща за начинаещи. В такива случаи винаги е добре да има някой, който може насочи читателя  към най-доброто конкретно за него. Да си поръчаш книги онлайн никак не е трудно. В повечето сайтове е описано на достъпен език как става и са дадени няколко възможности за доставка и плащане на поръчаните книги онлайн.

Някъде четох, че цялата информация в интернет тежала…50 грама. Информация, която записана на традиционен хартиен носител, би тежала хиляди тонове и би заемала огромно пространство, тежи колкото ягода. С развитието на технологиите и падането на цените на електронните четци на книги, съпроводено от увеличаващата се мобилност на читателите, все повече от тях предпочитат да държат книги, еквивалентни като обем и тегло на стотици томове “Война и мир” в устройства, способни да се поберат в джоба на панталоните им. В резултат на тази тенденция, в мрежата се появяват все повече места, където човек може да закупи, да заеме или да свали безплатно не традиционни, а електронни книги онлайн. Обожавам миризмата на нови книги, обичам да ги разгръщам, да отбелязвам впечатляващи пасажи в любимите ми книги, но бъдещето вероятно е в електронните книги. Те излизат по-евтино, дори и безплатно, почти не заемат място, може да се носят огромни количества от тях навсякъде и имат потенциала да спасят милиони дървета от отсичане. Електронните книги онлайн улесняват ежедневието на обикновените хора. Например, много по-лесно е да потърсиш дадена рецепта за непознато ястие в някоя от готварските книги онлайн, вместо да прелистваш като обезумял всичките налични кулинарни книги вкъщи, с надеждата да намериш желаното ястие. В електронните речници, представляващи своеобразни книги онлайн, търсенето на непознати думи на всевъзможни езици е изключително улеснено.

На практика никъде по света няма да откриете традиционна книжарница, която да предлага абсолютно всяка, написана и издадена някога книга, за която човек може да се сети, а все някъде в глобалната мрежа тази книга съществува и може да бъде открита в някой от специализираните сайтове, предлагащи книги онлайн.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

14 Коментара

 1. Да, и аз използвам онлайн книжарниците. Наистина пестят много време и може да се намери всичко, но и някой като мен са си свикнали да четат на компютър и е дори по-удобно. Радващо е, че има все повече хубави български онлайн книжарници като тази в статията и може да си купуваме всички предпочитани книги на български език.

 2. Съвсем наскоро ми потрябва една книга (специализирана литература), обиколих няколко големи столични книжарници и никъде не открих, на всякъде ми казваха, че е изчерпана и няма да я имат… Тогава реших да потърся в интернет. Още в първата онлайн книжарница я имаха и на момента си я поръчах. Е, доставиха ми я след три дни (за София) и доставката струваше колкото половината книга, но пък се сдобих с книжката и съм доволен!

 3. Според мен стандартните книжарници започват да „умират“, да не говорим, че вече и в България започнаха да навлизат така наречените електронни четци, което пък даде тласък и на продажбата на електронни книги. Единственият недостатък все още е, че наистина качествените специализирани продукти са доста скъпички, но се надявам и на тях да им падне цената :)

  В момента съм си заплюл 2 книги и смятам утре да си ги поръчам, понеже реално в околията освен Хеликона (в Бургас), няма други книжарници в които да се предлагат специализирани книги ;(

 4. Андоне, нищо не може да замени това да си седнал и да прелистваш страниците. Без значение колко тежи книгата. Ясно е, че шансовете и да оцелее са минимални, но това е просто жалко.

 5. И на мен ми е страшно неудобно когато хвана книга, искам да намеря нещо, но не мога да натисна ctrl и F. Какви са тия две книги, които ще си поръчваш? А някой, който има опит може ли да ми каже кои онлайн книжарници са добри и кои не и защо?

 6. Мъжки часовници (Златил Чолаков)

  Интернет се развива дори и в България, макар и с по-бавни темпове.Все повече хора започват да се възползват от безбройните му функции.Четенето на книги от онлайн книжарници не е същото като на истинските, но пък е удобно и бързо. Освен , че четат онлайн потребителите вече плащат част от сметките си онлайн, те дори и пазаруват онлайн. От парфюми и дрехи, че чак до мъжки часовници от магазин за часовници sizi.eu.Интернет е бъдещето.

 7. zamunda (Христо)

  Всъщност, онлайн книжарниците наистина пестят време и в тях е по-лесно да намериш това което търсиш, но нищо не може да замени аромата на хартия в една истинска книжарница. Препоръчвам Ви, да ползвате онлайн книжарниците само за да разгледате на бързо какво ново се предлага, а след това да отидете до някоя истинска книжарница. След покупката на книга ще сте много по-доволни…

 8. Ръчно изработени бижута (Лилито Боянова)

  Онлайн книжарниците имат два огромни проблема. Първият е, че си оскъпяваш продукта със цената на доставката, а вторият е, че е съвсем друго да отидеш до книжарницата и сам да разгледаш.

 9. часовници (Николай)

  @Лилито Боянова —> Някой предлагат безплатна доставка, а и в повечето случай има кратко ревю или някакво резюме за книгата в нета :)
  Хората, който не са от големите градове до къде ще идат да разгледат книгата ? ;)

 10. часовници (Величка)

  Аз лично имам Kindle вече повече от 3 години и съм изчела доста книги на него, но нищо не може да се сравни с това да четеш „истинска“ книга. Разтоварващото усещане, което ти дава една приятна книга преди заспиване е незаменимо. :)

 11. И аз съм за книжните издания. Чел съм и електронни книги и е много удобно, но усещането е различно. При електронните книги я няма приятната миризма на хартия, ако ме разбирате. :)

 12. UFO port (kalin)

  Обичам да чета научнофантастични книги и списания за НЛО, и в електронен и в хартиен формат, за мен е важно съдържанието а не носителя. Ще ви кажа, какво е моето мнение: В интернет всички вече станах ме автори и намирането на качествена съвременна литература в търсачките е по-лесно от колкото в книжарниците.

 13. Според мен, най-ценното на онлайн книжарниците е, че понеже те не плащат наеми за магазини и пр., могат да си позволят сериозни отстъпки.
  Примерно на http://www.e-zona.bg намаленията почват от 20%, имат и нови книги по -70%, за ужас на повечето издателства ;)

  Друго предимство е доставката – ако искаш да купиш много книги, не е нужно да мислиш как ще ги замъкнеш до вкъщи в претъпкания автобус…

 14. Онлайн книжарница (Дневникът на един др)

  Лично аз винаги съм била старомодна и обичам да чета книги от хартиен носител. Започнах да чета електронни книги по принуда, след като записах магистратура на португалски, в която почти нито една от книгите, които ми трябваха не бяха преведени на български, дори и тези на Цветан Тодоров! Така прибягнах към закупуването на таблет и започнах да си набавям библиография онлайн. Доставката е за секунди, изданията са „екологични“ (очевидно, тъй като пестят хартия), винаги са с няколко евро по евтини от хартиената си версия, ако имат такава, и количеството четива е несравнимо.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове