Развитие на мебелите от древността до наши дни

Обложка

Развитие на мебелите от древността до наши дни

А ти хареса ли тази статия?!?

За да достигнат до днешният си вид мебелите изминават дълъг път през вековете. Те премината от примитивност към практичност да модерен и функционален дизайн. Всяка една епоха се характеризира и отличава със собствен стил, които и до днес остават своя отпечатък в някои линии и форми. Днес има дори серии, които наподобяват такива мебели, които са били много популярни и използване по времето на Римските владетели, те са скъпи и луксозни. Биха обаче намерили място в строго специфични домове, чиито интериор е по-скоро артистичен, отколкото практичен.

Материалите о които се произвеждат мебелите по света също преминават през много изпитания. Например в древна Месопотамия основните мебели били декорирани със златни елементи. Те били толкова пищни и кичозни, че основно наблягали на това да бъдат супер атрактивни, елегантни и качествени. Всяка масивна мебел имала много голямо значение за това да изглежда модерно, но в същото време и да бъде и функционално използвана. Такива с позлата можели да си позволят най-богатите и заможни хора. Останалите, които са били основно земеделци и работници също наблягали на елегантността на мебелите, но при тях те не се отличавали с блясък, а най вече със здравина и практичност.

Освен, че се използват разнообразни материали и дизайни интересни факти показват всъщност и различни технологии, които се използват при изработката на мебели. В Египет например освен типичните крака на масите на мебелите,които приличали досущ на крайниците на животни се забелязва и типичният метод на сглобка клин и отвор.  Този метод и до днес намира своето приложение в някои мебелни производства, така че можем да обобщим, че всеки един период и до днес оставя отпечатъци. Здравината на тези сглобки е запазена и до днес в някои археологически музеи и тези вековни мебели показват , че и времето не би повлияло на тяхната здравина. Дървените материали са били обработвани по различни способи. Тогава естествената дървесина е заемала основно място и е давала възможност на дърворезбарите да проявят своя талант и да сътворят наистина уникални форми, които са запазени и до днес.

Предимствата на нашето време е не само в това, че натрупаният опит на мебелните производители максимално изчиства грешките във всяко едно отношение, но и в това, че замества естественото дърво с такива еко материали, чиято обработка е доста по-лесна. Историята на мебелите е белязана с интересни моменти, като например внедряването на нови механизми, които позволяват на мебелите да променят формите си и да стават по-практични за домакинството. В наши дни те са повече от съвършени и функционални и за това гарантират множеството водещи производители по света.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове