Откриване на течове с термокамера

Обложка

Откриване на течове с термокамера

А ти хареса ли тази статия?!?

Използване на термокамера за откриване на течове

Новите технологии навлизат на пазара по-бързо от всякога. Новите продукти често са доста скъпи на етапа на внедряване, но веднага щом първите потребители ги оценят положително и масовото производство започне, цените бързо падат. Един забележителен пример е мобилният телефон: първоначално той беше доста обемен и скъп, но бързо се превърна в удобен и лек продукт, който се използва от милиони хора по целия свят всеки ден.

Почти същото се случи и с инфрачервените камери. Първите търговски топловизори през 70-те години на миналия век бяха големи, охладени с течен азот и струваха цяло състояние. През 1997 г. беше представен неохлаждаем термичен сензор, наричан още „микроболометър“. Този детектор няма движещи се части и следователно е по-малко податлив на счупване. Също така, микроболометрите са по-евтини за производство, което позволи на производителите на топловизори да намалят цената на своите продукти. Термокамерите днес са по-малки, по-леки и по-удобни за използване. Появиха се прикачени файлове за мобилни телефони, които ви позволяват да получите инфрачервено изображение на дисплея. На същия принцип функционират така наречените „визуални пирометри“ – устройства с матрици от 80×60 елемента или други подобни, които мнозина погрешно наричат ​​термични изображения.

Сега пазарът буквално е залят от евтини инфрачервени устройства, които могат да бъдат закупени от всеки човек. Различни тематични форуми, табла за съобщения и множество интернет сайтове са пълни с реклами, предлагащи „търсене на течове с термокамера“ или „откриване на скрити течове на вода с термокамера“. За съжаление, такива реклами често се публикуват от хора, далеч от термографията, без специално образование и трудов опит. Те използват евтини инфрачервени устройства, които не са много подходящи за този вид работа.

Разбира се, безконтактните детектори на влага се използват широко за откриване на течове в апартаментите и осигуряват ясна картина на всеки проблем с недвижимите имоти. Много хора обаче не разбират напълно физическите принципи и ограничения на такива инструменти, поради което има много митове и заблуди относно тяхното използване. Това важи особено за термовизионните камери.

По принцип всички инструменти са ценен актив само, когато са в ръцете на опитен специалист. Уменията, знанията и методите за проучване са преобладаващите фактори, когато става въпрос за оценка дали има проблеми със собствеността ви или има ризкове от възникване. Това е особено вярно при откриване на проблеми като течове на вода в апартаменти и къщи.

Как се откриват скрити течове с термокамера?

Важно е да поверите търсенето на скритите течове във вашия дом на компетентен специалист с опит и удостоверение за професионална компетенция в термографията. Откриването на течове с професионална термокамера е занятиет, което се практикува от доказани специалисти. Именно затова изисквайте да ви бъде предоставен документ, с който термографа, който сте наели за откриване на вашия скрит теч да представи. Само така ще имате спокойствието, че обследването ще бъде направено по най-ефективен начин, така че да съдейства за навременното локализиране на проблема. Когато казва на клиента дали дадена зона е мокра или не, операторът на термовизионна камера използва температурата като аргумент, а не действителното ниво на влага. Някои неопитни „техници“ могат да се възползват от незнанието на клиентите, като посочат цветните изображения, показани на дисплея на термокамерата. Изображенията на стенни секции с вградени тръби за студена вода и въздуховоди могат да създадат впечатлението, че зоната е мокра, а всъщност е само термично по-студена от околните райони. „Горещо“ място на тръбопровода за подаване на топлина, разположено в подовата замазка, може изобщо да не е теч, а съединител или разклонение. Затова винаги при термографското обследване на влажни зони трябва да се използва и професионален влагомер. С негова помощ специалиста термограф ще бъде в състояние да определи най-точно причината за наличието на влагата, дали тя е повредена водопроводна тръба или влага в следствие на кондез.

Ако термокамерата се използва неправилно или ако собственикът на жилището е умишлено заблуден, изображенията на екрана на термокамера могат да доведат до неверни заключения и ненужни ремонтни дейности. Що се отнася обаче до това да се доверите на истински професионалист или експерт в откриване на течове, използващ качествен термовизор с ясни визуални изображения, ще разберете истината за състоянието на жилището. Информацията, която такова устройство предоставя, ще ви даде ясна картина за това дали дома ви има ВИК проблеми, които трябва да се отстранят.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове