Колко струва смяната но водомер на домакинствата в София

Обложка

Колко струва смяната но водомер на домакинствата в София

А ти хареса ли тази статия?!?

Вероятността да се наложи да ви бъде сменен водомера в апартамента в София може да настъпи едва, когато получите стресираща сметка за вода. Това всъщност е признание на не малко софиянци, които не са наясно кога, защо и при какви условия се налага намесата на водопроводчик, който да се заеме с тази отговорност, а именно подмяната на стария им водомер. А всъщност си има срокове, които са определящо за това да бъде проверяван водомера с цел да се намали риска от възникване на неприятна ситуация като получаване на сметка все едно ежедневно подменяте водата в басейна, който реално нямате. Днес ще ви разкажем за водомерите, нуждата от смяна както и колко пари да подготвите за да ползвате професионална услуга.

Как да разберете дали водомера е за смяна

Знаете ли че:

 • Всеки водомер като измервателен уред има 5 годишна гаранция за качество;
 • Необходимо е на всеки 10 години да му бъде правена метрологична проверка;
 • По преценка на ВиК дружеството доставчик се препоръчва смяна при премината експлоатация между 10 и 15 години?

Това са въпроси, които касаят всяко домакинство в София, а малцина пък са запознати с факта, че не всеки може да направи подмяната, а само утвърдени водопроводчици, които разполагат с лиценз за предлагане на такава услуга на съответната цена.

За да сте на 100 % сигурни, че водомера ви се нуждае от ремонт или смяна не е нужно да се специалист по Вик инсталации. Ако забележите следните симптоми то със сигурност е време да потърсите екип, който може да предложи извършване на монтаж на нов водомер:

 • Начислява ви се месечен разход за вода, който е далеч от обичайното потребление на домакинството;
 • Има теч около водомера и връзката му с щранговете, по които водата достига до смесителите;
 • При извършване на отчитане от инкасатор се забелязват отклонения в работата на уреда;
 • Водомера се ползва над 12-15 години, което е предпоставка за препоръчване на смяната му с нов.

Какви са тарифите за проверка и подмяна на водомер

Установи ли се някои от изброените симптоми е време да помислите за наемане на професионалисти, които са утвърдени в предлагането на услугата смяна на водомер в София. И неизбежно е след това да се замислите колко като цена ще струва този ремонт. Обикновено фирмите, които предоставят такива лицензирани услуги в София си имат тарифи, които са достъпни, но за да сте сигурни, че няма да бъдете подведени с високи цени в следващите редове ще ви запознаем с някои ориентировъчни стойности:

 • Комплексна услуга, включваща демонтиране, монтаж, пломбирне, узаконяване на водомери цени София варират между 40-45 лв.;
 • Изграждане на система за водомери с дистанционно отчитане (каквито са новите изисквания на Софийска вода АД) е в порядъка на 99-110 лв.;
 • Проверка на водомер, който е период на годност, но има нужда от тест за дефекти. Услугата включва демонтаж, монтаж, пломбиране, узаконяване, а цената е в рамките на 20-25 лв.;
 • Метрологична проверка на водомери. Самия тест се провежда в специализирана лаборатория и струва 8 лв., но за да бъде занесен за анализ водомера е необходимо да наемете лицензиран водопроводчик, който да извърши демонтажните дейности, които описахме стъпка по-горе.

Подмяната на водомерите в София е от компетенциите на професионалните екипи, които имат валиден лиценз от дружеството доставчик. Само така се гарантира на потребителите, че могат да бъдат спокойни за точното и прецизно тарифиране на потребеното количество вода. Дори при незначителни симптоми и проблеми с водомера е желателно да сезирате вашия инкасатор за да се предприемат действия по проверка или смяна на измервателния уред. И тъй като вече сте наясно с цените на извършваните ремонтни действия то можете да наемете фирма, която да предлага реални и достъпни оферти в тези граници.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове