5 практични съвета за почистване на кухнята

Обложка

5 практични съвета за почистване на кухнята

А ти хареса ли тази статия?!?

Кухнята е едно от местата в дома, където семействата прекарват много време. Като се започне от правенето на кафе и закуска сутрин, до уютните вечери, на които всички се събират около масата. Затова никак не е учудващо, че това е и едно от местата, което лесно се цапа. За да блести кухнята Ви като от телевизионна реклама, ще ви издадем 5 практични съвета, които ще са от помощ на всяка домакиня. Вижте кои са те, за да ги приложите при следващото почистване.

1. Почистете мивката

Повечето кухненски мивки имат нужда от редовно почистване, тъй като заради влагата и храната, лесно се развиват бактерии, задържат се мръсотии, появяват се петна от варовик. За да сте сигурни, че мивката Ви ще блести от чистота, експертите съветват да я почиствате всяка седмица, ако се използва редовно. Изберете препарат, подходящ за материала, от който е изработена – гранит, неръждаема стомана, фаянс и др. Обърнете внимание, когато купувате почистващия продукт, тъй като рискувате да нараните повърхността на мивката. Ако предпочитате по-екологичните решения, може да използвате сода за печене, която да поръсите обилно върху мивката. Изчакайте няколко минути, след това разтъркайте. Содата има дезинфекциращо действие, а освен това фините частички помагат по-лесно да се премахнат упорити замърсявания.

2. Отървете се от варовика по смесителите

Когато почиствате мивката, не забравяйте да отделите време и на смесителите за вода. По тях често се появяват неприятни бели петна, причинени от варовика във водата. Те правят металния им блясък да изчезва и смесителите изглеждат мръсни. Ако случайно сте забравили да купите подходящ почистващ препарат, няма проблеми. Може да използвате подръчни материали, които се намират лесно във всяка кухня. В този случай, използвайте винен оцет и го натрийте с мека кърпа. Оставете да подейства няколко минути и след това отмийте с вода. За да не се появят петната отново, подсушете със суха кърпа, докато водата изчезне напълно. Така смесителите ще бъдат лъскави и полирани.

3. Печката – най-трудна за чистене?

Упоритите петна от мазнина и засъхнала храна по печката и котлона могат да убият ентусиазма за чистене на всяка домакиня. Затова най-добрият съвет, който може да Ви дадем е да ги почиствате редовно, така работата Ви ще бъде значително по-лесна. Разбира се, в случай, че сте пропуснали, започнете с обилна доза обезмаслител, който ще ви помогне да премахнете мазните петна. Фурната може да почистите със смес от оцет и сода бикарбонат. Може да използвате същата смес и за котлона, освен ако той не е керамичен. Този вид котлони изискват по-специални грижи, тъй като е много лесно да бъдат надраскани. Ако Вашият е такъв, най-добре го почиствайте единствено със специализирани препарати.

4. Не забравяйте дъските за рязане

Честата им употреба за нарязване на храна, включително и сурово месо, ги превръщат в свърталище за развитие на неприятни микроби. Ако не бъдете внимателни, това може да доведе до определени здравословни рискове. Един от най-лесните начини да почистите дъските за рязане е като използвате половин лимон и сол. Разнесете лимона по повърхността на дъската, след това натъркайте обилно количество готварска сол. След като сте готови, изплакнете обилно с вода. По този начин ще сте сигурни, че те са винаги чисти и готови за употреба.

5. Разчистете хладилника

Последното място, което не бива да забравяте, това е хладилникът. Често се случва да сме забравили последната порция от някоя вечеря или пък някой разлагащ се зеленчук. Затова извадете всичко от рафтовете, изхвърлете нещата, чиито срок на годност е изтекъл. След това избършете рафтовете, защото по тях почти винаги има остатъци от храна. Един трик, който ще Ви спести време и усилия е да покриете рафтовете със стреч фолио, така просто ще сменяте фолиото, когато се изцапа.

Това бяха 5 практични съвета, с помощта на които кухнята Ви ще заблести. Не забравяйте да ги приложите, следващият път, когато чистите. Определено ще видите разликата.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:

PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

3 Коментара

  1. Доста полезна статия, мисля да си го направя като рутина всяка седмица.

  2. Оцет (Винпром АД Велико Т)

    Оцетът наистина е много добър инструмент за почистване. Винената киселина в него е способна да разяде различни застояли с времето мръсотии. На пазара има много имитации на натурален оцет, затова не се учудвайте, ако резултатите не са добри при почистване. Препоръчително е да използваме истински оцет със съдържание на оцетна киселина от 6%.

  3. Почистване на офиси (Професионалист)

    Невроятна статия, супер съдържание. Почистването с оцет и сода много помага за премахване на котлен камък.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове