Знаете ли достатъчно за веществото активен въглен?

Обложка

Знаете ли достатъчно за веществото активен въглен?

А ти хареса ли тази статия?!?

Как започва употребата на веществото активен въглен?

През последното десетилетие, социалната осведоменост и загриженост по отношение на качеството на питейната вода е подтикнало все повече и повече потребители да се интересуват от средствата за пречистване и третиране на водата до желаното от тях ниво.

Това пряко влияе на пазара за филтри на домакинска вода, предназначени за премахване на нежелани вкусове, миризми и органични замърсители, при които се отчита значителен прираст.

Всъщност в тези филтри се съдържа активен въглен. Това  вещество е признато като абсолютно надежден и ефикасен начин за премахване на примеси. Самият активен въглен притежава огромен абсорбиращ капацитет, както и афинитет към широк спектър от разтворими органични вещества и хлор. Това е и причината въгленът да е известен с набор от специфични приложения.

Но нека уточним какво всъщност е активен въглен и как работи той…

Какво е активен въглен?

Основната суровина, която се използва за добиване на активен въглен е всеки органичен материал с високо съдържание на въглерод. Това може да са въглища, дървета, торф, както и черупки от кокосови орехи. Гранулираният активен въглен се произвежда най-често чрез смилане на суровината, добавяне на подходящо свързващо вещество, с цел придаване на твърдост, повторно уплътняване и раздробяване в крайния правилен размер.

Материалът на базата на въглерод се превръща в активен въглен чрез термична обработка в пещ, с помощта на контролирана атмосфера и температура. Полученият продукт е с невероятно голяма площ за единица обем и огромна мрежа от микроскопичните пори, където всъщност се извършва абсорбацията.

Стените на порите предоставят на повърхностния слой молекули, които са от съществено значение за адсорбцията. Невероятно, но от половин килограм въглерод (или еднолитров контейнер) може да се осигури повърхност от активен въглен с площ равна на шест футболни игрища.

Какво е действието на активния въглен?

Физическата абсорбация е основното средство, с което един активен въглен работи за отстраняване на замърсители от водата. Въгленът е със силно порьозен характер, тоест всичките му молекули упражняват сили на привличане, особено тези на повърхността на твърдото вещество.

Голямата вътрешна повърхност на активния въглен има много атрактивни сили, които работят за привличане на други молекули. По този начин, замърсителите във водата се абсорбират, или биват задържани на повърхността на конкретния активен въглен, със сила подобна на гравитацията. Всъщност тези замърсители се абсорбират, тъй като привличането на повърхността на въглерода за тях е по-силно, отколкото атрактивните сили, които ги пазят разтворени във водата.

Освен физическата абсорбация, на повърхността на веществото активен въглен могат да се появят някои химични реакции. Една такава реакция е отделянето на хлор от водата, тъй  като хлорът и въглеродът при едно евентуално взаимодействие образуват хлоридни йони.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове