Защо Омега-3 мастните киселини са полезни?

Обложка

Защо Омега-3 мастните киселини са полезни?

А ти хареса ли тази статия?!?

Когато се храним, ние приемаме купища полезни вещества от храната. Това са не само калории, а и други хранителни вещества, което означава също и витамини и минерали. Освен това обаче в някои храни се съдържат омега-3 мастни киселини. Какво са те и защо са ни необходими?

Е, омега-3 мастните киселини представляват полиненаситени (тоест, имат повече от една двойна връзка във веригата си) мастни киселини, които играят изключително важна роля в нашите тела. Благодарение на тях се свежда риска от възникване на сърдечно-съдови болести и се постига намаляване на образуването на атеросклеротични плаки при различни заболявания. Това, от своя страна, води до по-нисък риск от инфаркт. Друга полза за сърдечно-съдовата система от омега-3 е фактът, че те балансират съдържанието на холестерол и триглицериди в кръвта.

Омега-3 са важен компонент от съставката на мембраните в нашата централна нервна система. Те играят значима роля там и осигуряват подходящо функциониране на мозъка. Подпомагат да се образуват някои важни невротрансмитери – включително серотонин – които са ключови в поддържането на добро психично здраве.

Тези мастни киселини играят роля и в здравето на кожата, като я хидратират, правейки я гладка и свежа. Костите и ставите също получават ползотворен ефект от омега-3 мастните киселини, като последните играят роля не само в поддържането на здравето им, но и при възстановяването от различни заболявания.

Необходимо е дневно да приемаме приблизително 1000 милиграма омега-3, за да си осигурим всички тези (а и други неизброени) ползотворни характеристики. За тази цел е добре да консумираме най-вече риба и рибни продукти. Освен в тях обаче омега-3 има също в ядки, ленено семе, яйца и различни растителни масла, а също така и в чия и брюкселско зеле.

Естествено, добре е да помним да не консумираме прекалено много омега-3. Това, разбира се, не е дотолкова предупреждение към онези, които се хранят нормално, а по-скоро към тези, които възнамеряват да приемат хранителни добавки. Ако попадате в последната категория, съветът ни към вас е да се консултирате с личния си лекар или с диетолог, преди да започнете приема на хранителни добавки с омега-3 мастни киселини.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове