Защо е важно да използваме слънцезащитни продукти?

Обложка

Защо е важно да използваме слънцезащитни продукти?

А ти хареса ли тази статия?!?

Слънцезащитните продукти са важни козметични средства. Те имат реална практична, а не толкова разкрасяваща роля в грижите ни за външния вид. Все пак, индиректно със защитните си свойства те допринасят и за поддържането на естествената ни красота.

Сигурно ще се изумите, но истината е, че слънцезащитните продукти съвсем не са новост в козметологията. Напротив, има данни, че такива средства са се използвали още от древни времена. В Египет, например, жените от знатните родове са предпазвали кожата си от вредните слънчеви лъчи, чрез смеси, приготвяни от жасмин и оризови трици. Днес, за щастие, имаме много по-високоефективни алтернативи на подобни текстури. По-важното обаче е да се научим да ги използваме редовно. Приготвихме ви списък с няколко основателни причини да си създадете навика да нанасяте слънцезащита по кожата си. Вижте ги в редовете по-долу.

Слънцезащитните продукти ни правят красиви

Вече споменахме това им свойство, но нека го разясним. Истината е, че тези козметични средства в действителност са важна част от ежедневната ни рутина в поддържането на естествената красота. Ако не използваме слънцезащита (особено на лицето), подлагаме кожата на риск от редица проблеми като преждевременно стареене, пресушаване, пигментни петна, а според новите проучвания дори и образуване на комедони, в случай че сте склонни към запушване на порите и поява на пъпки. Има и специализирани продукти, които освен SPF, съдържат и други важни за конкретния проблем на кожата съставки – например, предпазващ от слънце лосион с хиалуронова киселина, която хидратира, или анти-акне гел с фактор.

Слънцезащитните продукти са важни за нашето здраве

Те защитават не само външния ни вид, но и здравословното ни състояние. Изгарянето на кожата може да бъде особено вредно и да нанесе сериозни щети върху общото физическо състояние. Напълно възможно е, ако кожата е склонна към определени дерматологични заболявания, да ги отключи при подлагане на жарко слънце без нанасянето на предпазни SPF защитни средства.

Слънцезащитата е важна през цялата година

Грешно е да се смята, че продуктите със SPF се използват само на плаж или през лятото. Замислете се, нима през зимата слънцето не съществува и не продължава да грее над нас? Истината е, че през по-хладните и мрачни дни нямаме нужда от висок фактор – 50 или 100, но 30 SPF ще ви предостави нужната защита за лицето на кожата, като я предпази от оксидативен стрес, увреждане на клетките и най-вече преждевременното им стареене.

Слънцезащитата не предпазва от тен, а от неравномерен тен

Съществува и друг мит, според който, ако нанасяме слънцезащитни продукти, няма да хванем загар. Това не е вярно. Кожата, дори с такъв продукт по епидермиса си, остава предпазена само и единствено от вредните UV лъчи. Със слънцезащитен продукт няма как да я скриете от слънцето изобщо. Нещо повече, дерматолозите препоръчват използването на такива средства, ако целите бронзов загар. С тях тенът става по-равномерен, но и здравословен.

С едно нанасяне на слънцезащитен крем не си осигурявате нужната превенция

Важно е да се знае, че слънцезащитата трябва да се подновява. Обикновено, дерматолозите препоръчват да го правите на всеки 2-3 часа. Ако сте на плажа и често влизате във водата или се потите обилно, дори продуктът да е водоустойчив, не рискувайте, и използвайте още по-често продукти със SPF фактор.

Слънцето е едновременно полезно и вредно. За да се насладите на неговите предимства подобаващо, не подценявайте предварителната превенцията от неговите негативи. Стойте под жаркото слънце с мярка и задължително със слънцезащитен фактор.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове