Защита от кибератаки – обучение на служителите

Обложка

Защита от кибератаки – обучение на служителите

А ти хареса ли тази статия?!?

За съжаление на ръководните фактори в дадени бизнеси и компании, една от най-честите причина за проникване в данните на фирмата става чрез служителите. Едно на ръка е да работите с компания за компютърна сигурност, която да инсталира системи за защита, която да прави редовно одит на сигурността, но друго ще е когато имате и обучени служители, които отговорно предотвратяват възможността компанията да бъде атакувана онлайн.

Ето няколко стъпки, които да предприемете, за да създадете тази офис култура и обучение на служителите – несъмнено от полза за по-добра киберсигурност на цялата компания.

Забраната на служителите да използват личните им устройства за работа може да изглежда очевиден подход, но тази стратегия рядко работи в дългосрочен план. Хората на персонала се уморяват от неудобството и бързо забравят за рестрикциите. Затова е по-добре да преминете към обучение за използване както на лични устройства, така и работни устройства по начин, който свежда до минимум риска от хакване.

Друга успешна стъпка е служители да бъдат научени избягването на незащитени уебсайтове. Членовете на персонала трябва да бъдат научени за важността никога да не влизат в незащитени уебсайтове на работните си устройства, тъй като това дава на киберпрестъпниците директен достъп до чувствителни данни, които се съхраняват на това устройство, както и до историята на браузъра и паролите.

Служителите трябва да преминат инструктаж, който да ги научи на съвсем базисни неща, за които не са и подозирали, че са опасни. Това включва ясни наставления за това какво представляват необезопасените мрежи и къде често се срещат, като в кафенета, летища, хотели; как да проверяват дали мрежата е защитена и други практични неща.

Ограничете достъпа на служителите като давате административни права само на хора, които са добре подготвени. Ограничете споделянето на пароли и небрежното отношение към онлайн документацията на компанията. С тази си стъпка вие контролирате по-добре управлението на компанията и лично сте запознати с кой служител какъв достъп до каква информация има във всеки един момент.

Компания ИТ сигурност, която работи за вас, ще може да помогне в инструктажа и в разпределянето на главните отговорности. След като стане това, просто трябва да следвате правилните стъпки, а постъпването на всеки нов служител да става и с инструктаж и обучение като стъпка към добра и качествена киберзащита.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове