Видове спирачни дискове според автомобила

Обложка

Видове спирачни дискове според автомобила

А ти хареса ли тази статия?!?

Както всяка една технология съществуваща от много години, и автомобилостроенето претърпява невероятно огромни промени, надяваме се за добро. Всеки следващ модел е още по–футуристичен от предходния, а екстрите, с които ни радват производителите, са толкова много, че ни е нужно време да свикнем да ги използваме.

Не напразно новите коли блазнят окото със своя зашеметяващ дизайн, увличат млади и стари в достигането на невероятни до преди няколко години скорости, предлагат изключително удобство на своите водачи и най–важното – сигурност на пътя.

Ключовата спирачна система

С постигането на все по–високи стандарти, в това число и шеметна бързина, задължително условие е развитието на спирачната система на колата. Ако до неотдавна сме използвали автомобили с челюстни спирачки, то вече можем да се насладим на доста усъвършенствани системи.

Ако се чудите какви са съвременните наименования, част от тях сте чували под прозвището вентилирани, перфорирани или нарязани спирачни дискове. Голяма част от съвременните автомобили, които използваме в ежедневието, са снабдени с вентилирани дискове. Стремежът е към лесно и бързо охлаждане. Всеки знае, че прегрелите спирачки са всичко друго, но не и ефективни.

При спортните модели често срещаните варианти са перфорираните спирачни дискове. Това е показателно и за визията на автомобила. Големите температурни разлики и интензитетът на спиране мога да доведат до микро пукнатини. Подобно нарушение в материала влияе пряко на качественото спиране.

При състезателните автомобили се използват предимно нарязани дискове. Това се налага поради намалената контактна площ. Основната цел тук е ефективното взаимодействие с накладките. В крайна сметка от тях се изисква бавно предаване на температурата и сравнително бързо охлаждане.

Животът на компонентите по спирачната система

Не скачайте на спирачките с повод или без. Бъдете концентрирани и следете пътното движение. Преценявайте отрано следващото си действие. Често се налага да реагираме светкавично, но с малко повече внимание ще си спестите поне половината от случаите, в които трябва да използвате спирачките. Това щади автомобила и удължава техния живот.

Градско и извънградско шофиране

Теренът, на който използвате своя автомобил, също има голямо значение. Всяка експлоатация на педалите и системите в него води до износване. Не може без поддръжка, но градската среда предразполага към голяма амортизация, и то конкретно на спирачната система. Това неминуемо ще натовари вашите спирачни дискове в много голяма степен отколкото, ако шофирате предимно извън града.

Все пак това не е закономерност. Много непредвидливи шофьори или такива, които не познават подробно пътната среда, подават газ на правите отсечки и още след загатването на завой са готови да скочат на спирачките, без оглед на това дали и кога е необходимо. При така описаните обстоятелства бъдете готови за редовна подмяна на спирачните дискове в сравнение с водачите, които познават и следват пътя предвидливо.

И не на последно място, качеството на резервните части също отдава своето значение за издръжливостта на всеки компонент. Всички искаме да ни е евтино, а след това се изненадваме от липсата на качество. Резервните части не трябва само да покриват минималните нормативи и сертификати. Влагането на качествени съставки може и да не е най–евтиният вариант, но е по–сигурният.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове