Рекапитализация на компанията – какво е това?

Обложка

Рекапитализация на компанията – какво е това?

А ти хареса ли тази статия?!?

Капиталът на компанията може да се окаже твърде нисък в даден момент. В такъв случай, за да се спаси от изпадане в сериозни финансови проблеми, може да се наложи да се докапитализира компанията. За какво става дума? Как работи капиталовата инжекция на командитно дружество и как действа капиталовата инжекция на дружество с ограничена отговорност ?

Рекапитализация на компанията – как работи?

Рекапитализацията на дадено дружество се състои в прехвърляне на допълнителен капитал към него, за да повлияе положително на финансовото му състояние. Рекапитализацията може да бъде извършена както от самата компания като субект, но също така и директно от нейните собственици и акционери. Този ход може да се окаже полезен, когато по някаква причина (например пазарен срив) компанията се сблъска с временни финансови проблеми, но не само.

Също така е добър начин за набиране на капитал, когато настоящият е недостатъчен, за да се направи потенциално много печеливша инвестиция. Възможно е да се докапитализира капиталовите дружества, т.е. преди всичко да се докапитализира дружество с ограничена отговорносткакто и рекапитализация на партньорства, т.е., рекапитализация на командитно дружество. Компаниите могат да бъдат рекапитализирани, чрез:

увеличение на акционерния капитал

капиталови вноски

заеми.

Трябва да се отбележи, че правилата и таксите, свързани с всеки метод за докапитализация, могат да бъдат различни за ограничени компании и партньорства.

Рекапитализация на дружеството с ограничена отговорност

Рекапитализацията на дружество с ограничена отговорност може да се осъществи по няколко различни начина. Струва си да се помисли кой ще бъде най-добрият в дадена ситуация – например по отношение на възможността за данъчна оптимизация.

Увеличение на акционерния капитал

Увеличаването на акционерния капитал над установения към момента на създаване на дружеството или над капитала, който вече е създаден, е популярно решение, особено в случая на големи компании.

Трябва обаче да се помни, че в такъв случай ще е необходимо да се вземат дялове в увеличения акционерен капитал, който ще изисква специфични вноски (в пари или в натура). Освен това акционерите трябва да дадат съгласието си за вливане на капитал на дружеството с ограничена отговорност чрез увеличаване на акционерния капитал чрез подходяща резолюция на събранието на акционерите.

Източник: https://emporiki.ro/

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове