Проверка на правописа под Chrome ( Български език )

Обложка

Проверка на правописа под Chrome ( Български език )

А ти хареса ли тази статия?!?

Веднага след като реших да мигрирам от Mozilla FireFox към Google Chrome, се сблъсках и с първият ми голям проблем – проверката на правописа ( колкото и добре да го знае човек, понякога се изтърват някой думички дали от бързане или поради друга причина ).

Доколкото си спомням тогава бях търсил доста по темата, но реално нямаше все още решение… или поне главно решение на проблема…

Частичното беше да се ползва някаква промяна на проверката за руски език и естествено тогава реших да ползвам този вариант. Това обаче съвсем не ми допадна след като видях някой доста неудобни последици:

 • Имаше доста думи които не бяха добавени и в следствие на това ми пищеше, че думата е грешна, въпреки, че си беше наред;
 • Някой страници на Google (YouTuBe например), автоматично ми се включваха на Руски език ( много неприятно имайки предвид, че не го знам ).

Днес просто ми писна още повече, след като проверката на правописа съвсем спря да работи по неясна за мен причина и реших да проверя какво ново има по темата.

За мое най-голямо щастие вече съществува речник, който работи нормално ( поне на пръв поглед) и понеже съм добричък, ще споделя как и вие да си го настроите.

Как да настроим речника

Като начало, трябва да си изтеглите необходимият файл bg-BG-2-0.bdic, след което да го поставите в папката Dictionaries, намираща се в C:/Users/<вашето потребителско име>/AppData/Local/Google/Chrome/Application/.

След като вече сте добавили речника, можете да включите речника, като дадете на някое текстово поле с десен бутон на мишката и следвате следните стъпки:

 1. Опции на програмата за проверка на правописа;
 2. Езикови настройки;
 3. И от бутона Добавяне добавите Български език и натискате бутона ОК.

След като сте добавили езика, трябва да маркирате, че желаете да го ползвате. Това става като повторите до стъпка 1 и маркирате Български език.

Ако сте направили всичко правилно, вече би трябвало проверката на правописа да работи коректно, но ако не сте успели да се справите, може да пишете под формата на кометар и ще се опитам да ви помогна.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
 • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

5 Коментара

 1. Дай един шанс на Opera. Аз съм с нея и мога да ти кажа, че е няколко обиколки пред всички останали, включително и Chrome

 2. Ами ще я пробвам скоро, само за да сравня, но досега най-лек ми се вижда Хрома. Операта преди време бях я изпробвал и не ми хареса, че доста тежичка беше и пълна с глупости…

 3. Преди се канех да напиша едно плъгинче за хромето, но така си останах с каненето :)

 4. Е що… ако имаш време и знания драсни нещо интересно ;)

 5. Владимир

  колега не мога да намеря това:
  C:/Users//AppData/Local/Google/Chrome/Application/.

  Малко помощ, предполагам че не правя нещои както трябва!
  Благодаря

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове