Проблемни венци при бременност – защо е често срещано?

Обложка

Проблемни венци при бременност – защо е често срещано?

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако сте били бременни или имате познати жени, които са или скоро са износили бебе, то най-вероятно поне едно от тях е имала проблеми с венците през деветмесечния период.

Специалистите от Medical Dent – дентална клиника София, разясняват защо това е толкова често срещано състояние и на какво се дължи.

Какви са основните причини за развиване на гингивит или пародонтоза през бременността

През бременността настъпват множество хормонални промени, вследствие на подготовката на женското тяло да износи плода, както и да осигури благоприятна среда за бебето и неговото развитие. Тези промени в хормоналните нива действат отрицателно върху върху венечната лигавица и костта под нея.

В следствие на това често венците, като уязвима част от устната кухина през този период, страдат и развиват чувствителност, гингивит и при задълбочаване на проблема – пародонтоза.

Гингивит се развива най-много през първия триместър – втори и трети месец. Това се дължи на скоростното увеличаване на хормона на бременността, който достига до няколко стотин хиляди единици в пиковия си момент – до 300 000 mIU/ml. При възникнал проблем, той може да се развива безсимптомно и да е изрази чак към края на бременността – около 8 месец.

Какви превантивни действия да предприемете през бременността

За да избегнете задълбочаване на проблема с чувствителните венци, е важно да спазвате перфектна орална хигиена. След хранене да миете зъбите си или да използвате конец и вода за уста, за да не се натрупва плака, която под влиянието на слюнката и нейното окисление, да бъде отлична среда за развитие на патогени.

Посещавайте често денталния си специалист, който да установи дали състоянието ви се задълбочава. В случай на диагностициране с гингивит или пародонтит, е важно да се предприеме старателно и дълбоко почистване на кореновите повърхности.

Тази интервенция е нехирургическа и служи за неутрализиране на пародонтологични заболявания. Целта е бактериите в устната кухина да бъдат сведени до минимум.

Денталните специалисти на Medical Dent напомнят, че статистически погледнато, пародонтозата причинява прееклампсия и преждевременно раждане в 5 % от случаите. Именно това създава необходимост от навременна намеса и разрешаване на пародонталните проблеми.

При установяване на свръхчувствителност към топло и студено, подвижни зъби, отдръпване и кървене на венците, незабавно потърсете помощ от специалист и не подценявайте ситуацията.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове