Православни канони: Изповед и причастие преди венчавка

А ти хареса ли тази статия?!?

Какво трябва да знаем за тайнството венчавка? Преди деня на венчавката младите хора трябва да говорят със свещеника, за да получат благословията му за сватбата. По време на разговора се разяснява значението на църковния брак, духовникът дава наставления. След това на булката и младоженеца предстои важен етап – духовно очистване, състоящо се от изповед и причастие.

Друг етап, преди изповедта, е постът. От три до седем дни младоженците са длъжни да спазват пост – телесен и духовен. Това означава въздържане от бързо хранене и алкохол, от интимност и забавления.

Следва изповед, за да се покаят за греховете си. Преди това трябва да обмислят какво точно искат да изповядат. Как да направите това правилно, можете да разберете от свещеника или от църковната литература.

След изповедта, младоженците могат да пристъпят към тайнството. Сутринта те отиват на службата, в края на която се причастяват. Понякога свещеникът предлага да вземе причастие точно преди сватбата.

Венчавка – църковни правила

Сватбата се състои от няколко етапа. Първо младите се сгодяват, след това става венчавката, като им се слагат венци на главите, след което получават благословия.

Поведение в храма при венчавка

Нормите на поведение в храма са строго регламентирани: всичко трябва да бъде спокойно и благоговейно. Разговори на висок тон и викове са забранени. Добре е предварително да обсъдите броя на поканените в храма. Гости, родители и роднини пристигат предварително в църквата. Всички присъстващи трябва да се съсредоточат върху молитвата. Светските свидетелства за брак се приготвят предварително – без тях венчавката няма да се състои.

Предмети за тайнството венчавка

Правилата на църквата посочват задължителните елементи, без които не може да се извърши тайнството.

  • Икони, изобразяващи Спасителя и Богородица, с които свещеникът благославя съпрузите. Препоръчително е родителите да ги носят от дома си.
  • Брачни халки, които са символ на приемственост. Могат да бъдат изработени от всякакъв метал, със или без камъни. Някога само младоженецът е можело да има златен пръстен, а булката е трябвало да има сребърен. В този случай златото е символизирало Слънцето,  а среброто – Луната.
  • Сватбените свещи са символ на чистота и благодат. Това е необходим атрибут, който съпрузите държат в ръцете си до завършване на тайнството. Изборът на цвят, както и декор, не е важен. Удобството играе голяма роля – не е твърде дълги и големи, трябва да се помисли и за свещник, стойка или плат, където ще капе восъкът. След сватбата свещите не се изхвърлят, а се пазят до края на живота.
  • Бели кърпи. Традиционен, но незадължителен елемент. На тях стоят младоженците по време на службата.
Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Srebrin

Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове