Ползи от йога – при какви здравословни проблеми е полезна

Обложка

Ползи от йога – при какви здравословни проблеми е полезна

А ти хареса ли тази статия?!?

Упражненията по йога са считани за една от най-щадящите форми на физическа тренировка. Тези упражнения, обаче, могат да донесе изключително много ползи за здравето, стига да се практикува редовно и стига позите, характерни за йога, да се изпълняват правилно.

Предразсъдъците

Може би това ще ви изненада, но много хора са предубедени и не желаят да се занимават с йога, тъй като смятат, че тя включва някаква форма на религиозни учения в себе си.

Макар в йога наистина да има някои духовни практики, йогийските пози (така наречените асани) могат да се практикуват, без да се налага да се следват йогистките философии, ако нямате такова желание.

При какви здравословни проблеми може да помогне йога

Ако се практикува с мярка и ако с нея не се прекалява, йогата може да помогне за най-различни здравословни проблеми. Сред най-големите ползи от практикуването на йога асани са следните:

1. Запазвате и възстановявате мускулната маса

Практиките по йога могат да доведат до спиране на процесите по загуба на мускулна маса. Това са процеси, които са характерни за хората над 30 годишна възраст, но са напълно предотвратими.

2. Подобряват стойката

С практикуването и със стягането на мускулатурата, йогийските асани могат да доведат до коригиране на на стойката и до някои изкривявания, свързани с гърба и с врата (разгледайте на FitnesBlog.eu).

3. За облекчаване на хроничния стрес

Редовното практикуване на йогистки пози може да доведе до трайно намаляване на нивото на стрес в организма. Това е много важно, като се има предвид, че трайният стрес е в основата на многобройни заболявания.

4. Подобряване на качеството на съня

Много голяма част от хората споделят, че страдат от безсъние или някаква форма на смущения в съня. На практика, двама от всеки рима души споделя, че има подобни оплаквания поне от време на време. Йогата може да е много ефикасен начин да се справите с този проблем в дългосрочен план.

5. Помага да се справите със схванатостта

С напредване на възрастта повечето хора споделят, че страдат от някаква степен на схващане. Това е нормално, но подлежи на корекция с помощта на упражнения по йога, които поддържат младежката гъвкавост и пластичност.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: biko

Димитър Георгиев - Бико е част от екипа на oнлайн маркетинг агенция IdeaMAX, която предоставя широко разнообразие от дигитални маркетингови услуги с висока степен на ефективност, за което свидетелстват и резултатите. Един от нашите нови проекти е Градската медия - Gradski.bg.
Both comments and trackbacks are currently closed
seperator