Поливни и дренажни системи

Обложка

Поливни и дренажни системи

А ти хареса ли тази статия?!?

Поливането представлява изкуствено създаден от човека процес, с който води до увеличаване на влажността на почната. Това най-често може да се забележи в райони с неблагоприятни климатични фактори и е познато на човечеството още от древността. Основата на този отрасъл най-вероятно е поставена в Месопотамия и Египет, където първите поливни системи са представлявали прости канали, захранвани от водите на реките. С еволюцията на човечеството са еволюирали и методите за поливане.

Първите по-сложни структури служещи за напояване са груби, подобни на воденични колела механизми, служещи за предвижването на водни маси на различни височини. Всичко това се е случило хиляди години преди новата ера. В по-късен етап един от най-великите древногръцки изобретатели Архимед изобретява винтовата помпа, която е революционно откритие за времето си. Изобретението представлява тръба, в която е поставен винт закрепен в основата към въртяща се ос. Целият този механизъм е поставен под около 40 градусов наклон, като долният край на уреда се потапя във водата. Този на пръв поглед прост механизъм се оказва гениален, като дори в наши дни много от неговите физични свойства се използват широко в ежедневието ни.

С епохата на силната индустриализация настъпва и големият скок в технологиите за поливане. В наши дни може да видим високо оптимизирани машини и съоръжения, които са в състояния да покрият огромни площи и да постигнат по-добри резултати с по-малко изразходван ресурс. Такива например са промишлените напоителни системи, механизмите за капково напояване и други.

С нарастването на броя на населението в глобален мащаб се появява и високата нужда от храна. Без ефективност при напоителните системи, няма да бъде постигнат търсеният резултат в селското стопанство и хранителната промишленост, затова този отрасъл в икономиката на страните с неблагоприятен климат има същото голямо значение като да речем енергетиката.

Ако имате нужда от повече информация за поливните системи или желаете да се свържете с специалисти по темата, разгледайте http://aquanoise.bg

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове