Отопление с котли на пелети

А ти хареса ли тази статия?!?

Отоплението чрез котли на пелети е сравнително по-качествено и екологично чисто, в сравнение с отоплението на ток,нафта,газ или други полезни изкопаеми. Котлите на пелети предимно се използват за отопление на по големи площи – къщи , хотели , обществени сгради , кооперации и др. , но напоследък започват да се изграждат системи за отопление чрез котли, дори за по малки помещения и сгради – като апартаменти , бунгала и др.

Като цяло котлите биват няколко различни вида:

 1. Според предназначението им – водогрейни, отоплителни, комбинирани;
 2. Според материала , който изгарят и начина, по който работят, за да произвеждат топлина – котли на пелети, котли на биомаса, котли на дървесен чипс, котли на въглища, котли на газ, котли на ток, пиролизни, йонни и електролитни котли.

Тук ще разгледаме – котли на пелети, които напоследък набират особено голяма популярност, заради тяхната пълна автоматизираност на процеса на изгаряне и по-голяма ефективност. Котлите на пелети имат по-лесна поддръжка сравнено с другите видове котли, като някой от тях разполагат и с автоматична самопочистваща система. Това свежда до минимум боравенето с котела. Вие трябва само да допълвате бункера с пелети и през определен период от време да изпразвате съндъка с пепелта.
В зависимост от нуждите, котлите на пелети се произвеждат в различни мощности, които да отоплят различни по големина помещения и сгради. Схемата им на работа е проста – котела има вход за студена вода и изход за топла, която отива към монтираната в дома ви система за отопление(радиатори, панели и др). В зависимост от размерите на котлите на пелети варира и големината на бункера за зареждане с пелети. Повечето водогрейни котли успяват да поберат в бункера си необходимото количество пелети за отопление за минимум 24 часа или едно денонощие(някой от тях могат да поберат пелети нужни за отопление за 1 седмица). Процеса на изгаряне на пелетите може да бъде напълно автоматизиран , като тогава към котела на пелети се връзва специална горелка за изгаряне на пелетите. Горелките за пелети обикновенно работят на ел. енергия и консумират минимално количество ток – при мощност 10-20kw консумираната ел.енергия е около 60w на час – или колкото една обикновенна ел.крушка. Други удобства при котлите на пелети са автоматичното запалване на котела, автоматизация при почистването на горелката за пелети, възможности за почистване на димогарните тръби и др.

Котлите на пелети се управляват много лесно – най-често чрез дисплей на лицевият им панел, чрез който могат да се задават редица команди като :
управление на мощността на котела, настройване на температура на горене, следене на температурата чрез термостат, компенсация по външната температура, управление на външно устройство, управление на няколко помпи свързани с котела, температура на димните газове, температура на водата в котела, системи за сигурност и предпазване от прегряване и претоварване на системата и много други.

В зависимост от моделите някой котли на пелети предлагат и възможност за управление от разстояние – чрез дистанционно управление (като климатик), чрез мобилен телефон или чрез интернет или локална мрежа. Някой модели котли имат възможност за комбинирано изгаряне на различни суровини – дървесен материал, въглища и пелети. Това ги прави още по-ефективни, като те могат да се използват и дори за изгаряне на отпадъчен материал от селското стопанство.

Предимствата при отопление с котли на пелети са няколко:

 • Леснота на използване – пелетите са лек материал и бункера на котела може лесно да бъде зареждан и от по-малки членове на семейството.
 • Автоматизация на процеса на горене и почистване – спестява ви труд и усилия по паленето/чистенето при горене и обслужване.
 • Котлите на пелети са екологично чисти – пелетите са екологичен продукт и отделят по-малки количества въглероден диоксид във въздуха.
 • Уют и удобство – лъчистата топлина, която се отдава посредством инсталираната система за отопление не може да се сравни с никоя друга, а удобството от автоматичното нагласяне и следене на постоянна температура, създава един оазис в дома ви през студените дни.
Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

8 Коментара

 1. Напоследък все повече малки и средни хотели, които гледат да оптимизират разхода си за отопление зимно време, особено планинските, предпочитат да се отопляват чрез котлите на пелети.

 2. Много полезна , статия за хората които се чудят и са решили рано да предвидят този път зимата и студовете.

 3. Изключително полезна статия,най-доброто решение в сектора на отоплението,едновременно икономино и много ефективно.

 4. Надомна Работа (Нанко Нанев)

  Аз мислих да си правя локално парно, но ме светнаха за такива котели. Даже си мисля, че тези на пилети са по-добри. И все пак още събирам информация :)

 5. Това което съм чувал е че трябва да се внимава какви пелети се ползват, понеже на пазара има ниско калорични, които при изгарянето си не отдават желаната енергия.

 6. www.jterm.bg (Kiril)

  На нашия пазар има не само ниско калорични ами и такива с много лоши примеси, които не изгарят напълно, затова трябва да се внимава какви пелети се купуват. Често на пазара се предлагат по-евтини пелети, които имат голям процент пръст и пепел в съдържанието.

 7. пелети (KREARO)

  „Това което съм чувал е че трябва да се внимава какви пелети се ползват, понеже на пазара има ниско калорични, които при изгарянето си не отдават желаната енергия.
  Затова е добре да търсите сертификата от лабораторията за дадената фирма. Би трябвало да ги показват на сайтовете си.

 8. пелети софия (Nasko Georgiev)

  https://xn—-itbamboycxh0a7k.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8/

  Котлите на пелети имат автоматичен контрол върху процеса на подаване и отдаването на кислород към горивната камера и отдаването му към комина. По този начин съоръжението поддържа високо вътрешно съпротивление и минимална тяга в коминното тяло, което „пречи“ на топлината да напусне горивната камера. Така температура в горивната камера достига до 350° C, а температурата на изгорелите газове в комина е в диапазона 80-100° C. PelTeh котлите са предназначени за изгаряне на дървесни пелети.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове