Лечение с Хипербарна кислородна терапия

Обложка

Лечение с Хипербарна кислородна терапия

А ти хареса ли тази статия?!?

Кислородната терапия е медицинска процедура, при която пациентът вдишва 100 % кислород в напълно затворена камера, с регулирано налягане. По този начин в човешкото тяло постъпва голямо количество кислород, който достига до всички тъкани и помага при тяхното възстановяване. Терапията с кислород се използва в съчетание с други видове лечения, тя не е болезнена и инвазивна.

Какво точно представлява кислородната терапия?

В човешкото тяло обикновено червените кръвни тела играят ролята на доставчик на кислород до всички тъкани, органи и системи. При кислородната терапия, обаче голямо количество кислород достига до всеки орган в човешкото тяло, включително и до тези, които се нуждаят от повече кислород за тяхното лечение.

Някои от ползите на терапията с кислород се състоят в това, че тя помага на белите кръвни клетни да се борят с бактериите, спомага за намаляване отока в тъканите и позволява на нови кървоносни съдове да растат в засегнатите райони.

За кого е подходящо лечението с кислород в барокамера?

Силно препоръчително е лечението с кислород при хора претърпели мозъчно увреждане, вследствие на инсулт или церебрална парализа. Други състояния, при които се наблюдава благоприятен ефект от терапията с кислород са:

  • отравяне с въглероден окис
  • някои видове изгаряния
  • кожни инфекции
  • хронична умора
  • инфаркт
  • аутизъм и др.

Ако терапията бъде проведена на време при лечение на остри състояния на инфекция, засегнатият крайник на пациента може да бъде спасен. Лечението с кислород е подходящо и при пациенти, които страдат от хронични заболявания, като: ревматоиден артрит, хронични инфекции на костите, радиационни рани и др.,

Терапията с кислород стимулира в човешкото тяло да се произвеждат хормони, които са отговорни за растежа и възстановяването на тъканите, тя подпомага формирането на нови миниатюрни кръвоносни съдове в увредените места.

Приложение на Хипербарната кислородна терапия при мозъчни травми

Най-често срещаните причина за мозъчна травма са в следствие на инсулт, церебрална парализа, злополука с моторно превозно средствао или други причини. Чрез прилагане на кислородотерапия при лица претърпели наранаявания на мозъка, може да се постигне добро функциониране на увредените зони. Целта на терапията е да подмлади мозъчните клетки, като им предостави по-голямо количество от нормалното кислород и с това да се увеличат функциите на организма загубени в резултат на мозъчното увреждане.

SPECT тест

Единична фотон-емисионна компютърна томография (или SPECT) е тест, с който се извършва сканиране на мозъка  и показва, кои области от него са увредени непоправимо, кои части работят нормално, и кои от тях са просто в пасивно състояние. Това сканиране може да бъде направено преди лечението с Хипербарна кислородна тепария и след това, за да се установи ефективността на терапията за подмладяване на засегнатите области.

Къде се осъществява хипербарната кислородна терапия?

Хипербарната кислородна терапия се извършва с пациенти в специална затворена барокамера. Моноплейс (единичните) камерите са предназначени само за един пациент, а в Мултиплейс (груповите) камерите могат да се подложат на терапията с килород няколко пациента. В Мултиплейс барокамерите подаването на кислород става, чрез маска или качулка. Пациентите влизайки в камерата трябва да се отпуснат и да дишат кислород, също така могат да гледат телевизия или да слушат музика.

Страничните ефекти от подобна терапия могат да включват лек натиск в ушите, това се дължи на промяната на налягането в камерата. Същото усещане се получава и в самолет, когато той се снишава.

Късогледството също би могло да бъде страничен ефект, но той отшумява в рамките на няколко месеца след лечението.

Състоянието на пациента е определящо за продължителността на лечението с Хипербарна кислородна терапия. Ако състоянието му е тежко, ще се наложи да се проведат повече курсове на лечение.

Хипербарната кислородна терапия е лечение, което е придобило популярност в последните 50 години. Тя е прост и не-инвазивен метод на лечение, което често се покрива от застраховка и може да подобри здравето на пациенти претърпели различни мозъчни увреждания, както и да помогне за спасяването на човешки живот.

В България в няколко от големите градове има центрове, разполагащи с барокамери, в които може да се проведе лечение с кислород. Различните центрове в София, Бургас и Варна разполагат с различен вид барокамери. А от няколко месеца в новооткрития HBO Medical Support Center в Стара Загора пациентите могат да проведат своето лечение в най-модерната барокамера в България. Желаещите да си запишат час могат да го направят на http://hbo-center.com/.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове