Какво трябва да знаем за Инна Пелева?

А ти хареса ли тази статия?!?

Инна Иванова Пелева е родена в град Асенвград в Пловдивска област на 26 декември 1964 година. През 1987 година завършва Софийския университет „Климент Охридски“ специалност „Българска филология“. През 1988 година завършва специализирана култура и литература на възраждането в СУ в  „Свети Климент  Охридски“. Тя е професор и доктор на философските науки. Преподавала е бакалавърска и магистърски курсове в ПУ „Паисий Хилендарски”.

Първата дисертация на Инна Иванова Пелева е посветена на темата „Трансформация на възрожденски идейно-поетически стереотипи в лириката на Хр. Ботев”. В изследванията си Пелева се занимава основно с проблемите свързани с родната култура и литературната история, започвайки от Паисий и стигайки до Пасков. Вярва силно, че е изключително важно да се пишат добри учебници за децата по литература и от 2000 година насам се стреми да го прави, като част от екипа на издателство „Просвета”.  Автор е на книгите „Идеологът на нацията. Думи за Вазов“ (1994), „Четени текстове. Студии върху съществуващи и липсващи страници в българската литература“ (1994), Тялото на национализма“ (1998), „Алеко Константинов. Биография на четенето“ (2002), „Места от Конспекта“ (2000), „Места от Конспекта“ (2000).

Инна Пелева смята, че думата като „методика” не е мръсна и е изключително важно, когато се пишат учебници техните автори да се съобразяват с децата. Според нея няма значение дали изпита се провежда върху един текст или върху цялото творчество на автора, тъй като и двата текста са сложни. Важно е да се взема предвид и свободата всеки сам да интерпретира по свои собствен начин написаното, но също така допълва, че за да се случи това, учениците трябва да имат изключително добра теоретична подготовка. Инна Пелева е на мнение, че литературните умения са нещо, което не се гради за месец или дори година, защото те се натрупват с времето.

Интересен е и начинът, по който се поднася информацията в съвременните учебници. Първо се изучават задължителните произведения, които са заложените в програмата за всеки един клас, като след това следва библиографската справка, както и насоки как да се интерпретират литературните произведения. Формулировките са така разработени, че да дават на учениците достатъчно знания и умения, за да могат те да интерпретират лесно текстове по други зададени проблеми. Инна Пелева предлага да се използват учебниците по литература на издателство „Просвета” за 11 и 12 клас. Достатъчно широкия диапазон на поднесената информация в учебника ще помогне на учениците да постигнат така важното фундаментално знание, както и ще се научат лесно да интерпретират написаното във всяко едно литературно произведение.

Инна Пелева допълва и това, че ако към учебниците на издателство „Просвета” се добавят и изданията за 11 и 12 клас на „Анубис”, тогава всеки ученик би могъл да се справи дори самостоятелно с подготовката за матурите без да се налага да посещава частни уроци.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове