Какво е ПИК и за какво ми трябва?

Обложка

Какво е ПИК и за какво ми трябва?

А ти хареса ли тази статия?!?

ПИК, или персонален идентификационен код е електронна услуга предоставена на граждани и юридически от НАП. Чрез тази услуга, един гражданин има достъп до всичката нужна информация за неговите трудови договори, текущи и настоящи, а юридическо лице може да провери текущите трудови договори, които е представил пред НАП.

Чрез вашият ПИК можете също така да изисквате документация и важна информация, както и декларации за прекратяване или установяване на ваши законови права, както и погасяване на задължения към НАП.

Как се изкарва ПИК?

За да получите ПИК е необходимо да попълните заявление, с което показвате желание да ви бъде изкаран персонален идентификационен код. В самото заявление можете да отбележите, кои и какви видове информация и други електронни функции желаете да получите, като диапазона позволя значително по-голяма гъвкавост както за граждани така и юридически представители.

Този документ можете да изпратите както по пощата, така и в електронен вариант и, разбира се, можете да посетите всеки офис на НАП, за да предадете заявлението. Вашата молба би трябвало да бъде одобрена в рамките на 7 работни дни, като ще бъдете уведомени по телефон или друг вид комуникация предоставен от вас.

Взимането на ПИК

Поради наличието на чувствителни лични данни, взимането на вашият нов ПИК може да се случи само в офисът на НАП, който съответства на адреса на регистрация на лицето или юридическото учреждение. Този код може да бъде взет само лично или от оторизиран представител на индивид или юридическо лице.

При регистриране на вашият ПИК, ще е необходимо попълването на профил, след което ще получите потвърдителен код, с които да докажете вашата автентичност. След завършване на регистрация и активация вие можете с лекота да изисквате различна информация от системата, без да изчаквате по телефона и да губите време.

Ето защо счетоводителите обичат ПИК

С няколко думи – ПИК улеснява комуникацията с НАП, което предразполага към значително по-здравословна и прозрачна връзка между вашият бизнес и това държавно учреждение. Така всички финансови отчети ще са значително по-лесни и с по-малка вероятност за грешка.

Разбира се не е нужно да разчитате изцяло на електронни носители, при нужда от хартиени носители, можете да изискате конкретен документ и да получите файл за принтиране. Дигитализирането на НАП услугите позволяват на счетоводни кантори като Contract.bg, да извършват своята дейност много по-ефикасно, като това оставя време за по-подробно обследване на финансовите аспекти на вашата дейност

Дори и като частен индивид вие можете да се възползвате от услугите на Contract.bg, понеже те специализират в работата с НАП и могат да ви дадат добри и полезни насоки за по-добра управляване на сключено трудови договори.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: biko

Димитър Георгиев - Бико е част от екипа на oнлайн маркетинг агенция IdeaMAX, която предоставя широко разнообразие от дигитални маркетингови услуги с висока степен на ефективност, за което свидетелстват и резултатите. Един от нашите нови проекти е Градската медия - Gradski.bg.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове