Какво е банковото точкуване?

Обложка

Какво е банковото точкуване?

А ти хареса ли тази статия?!?

Постигането на високи доходи и липсата на кредитни задължения не винаги гарантират получаване на заем или заем. Една от концепциите, която може да попречи на потенциалния кредитополучател, е банковото оценяване. В тази статия ще се опитаме да отговорим на въпроса – какво е банковото точкуване?

Точкуване на банки – определение

Банковото оценяване е показател, който въз основа на математически изчисления определя степента на доверие в лицето, кандидатстващо за заем или заем, и вероятността за неговото изплащане.

С други думи, това, което е банков бал, определя статистическия риск от неплащане на финансово задължение в рамките на срока, определен от потенциалния кредитор.

Банковото оценяване е един от факторите, които се вземат предвид от банките. Решава да приеме или отхвърли заявление за заем или заявление за заем. Той може да бъде взет под внимание и от небанкови субекти като заемни компании.

Как се изчислява оценката на банките?

Точкуването на банките се изчислява въз основа на сравнение на профила на лицето, кандидатстващо за заем, с профилите на други хора, на които е отпуснат заемът или заемът. Колкото по-близо е вашият профил до хората, които са платили финансовите си задължения навреме, толкова по-висок ще бъде вашият бал.

Ако обаче вашият профил е по-скоро като профилите на хора, които не са изпълнили задълженията си – това означава по-нисък резултат.

По-високият резултат може да означава не само по-голям шанс за получаване на заем или заем, но и по-добри условия. Хората с висока оценка на банките могат например да получат по-нисък марж или комисионна.

Непревишаването на посочената минимална стойност е равносилно на отхвърляне на заявлението за заем. Превишаването на минималния таван може да бъде само леко свързано с отпускането на заем за по-ниска сума или изискването на заемодателя да осигури сигурност под формата на поръчителство или закупуване на допълнителна застраховка.

Какви данни влияят върху оценката на банките?

Съществуват различни фактори, които трябва да се вземат предвид при определяне на точковото балиране на шлюза. Те включват, наред с други:

 • възраст,
 • образование,
 • семейно положение,
 • професия,
 • стабилност на заетостта,
 • брой зависими лица,
 • размера на домакинския бюджет,
 • държани финансови задължения,
 • салдото по банкови сметки,
 • с кола,
 • имащи застраховка.

Всяка банка има свой собствен метод за изчисляване на банковото оценяване. Това означава, че получаването на отрицателно мнение в една банка не е задължително да бъде свързано с отрицателно мнение в друга банка.

Източник: online-imprumuturi.ro

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
 • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове