Как си асфалтирах улицата пред нас?

Обложка

Как си асфалтирах улицата пред нас?

А ти хареса ли тази статия?!?

Започвам да мисля, че трябва да се издаде наръчник на тема „Как да си асфалтирам сам?”, „Асфалтиране за начинаещи” или нещо от сорта в тая държава. Това почти всеки българин го касае, защото страда от различни по големина, дълбочина и плътност дупки, независимо дали пред блока, пред къщата или работното място. Естествено същото страдание е и по много от пътищата от републиканската пътна мрежа, ама някак не може да започнеш да асфалтираш сам и за твоя сметка цялата тая републиканска пътна мрежа. Та защо пиша по темата?

Ами, защото пред къщата ни зейна преди години голяма дупка. Писах, питах, звънях на разни служби да се моля да я запълнят тая дупка и да я асфалтират. Значи за запълването нямаше особен проблем, защото един ден просто набутаха едни боклуци, сред които камъни, дървета и подобни и положиха лек слой асфалт отгоре. Ама толкова деликатен и лек тоя слой, че скоро пак се проби и се показа пълнежът на дупката. След това с всяка изминала зима тая дупка се отваряше все повече, а аз с колата вече се чудех как да излизам и да се прибирам, като заобикалям или с най-малки трусове минавам през дупката. Ама в един момент нямаше как нито да заобикалям, нито да премина. И все нямаше и пари, за да се асфалтира тая дупка от отговорните органи. Та затова трябваше да решим проблема сами, с моето семейство.

Другият вариант беше да си отворя басейн пред дома, като използвам естествено изровената дупка. Не, че не мислех и за тоя последен вариант, но точно там някак не огрява много слънце, пък и много централно ще му е разположението по средата на улицата на тоя басейн. А за едно неголямо село някак ми се видя неприлично да организирам забавления по бански на това място. Та това дотук е обобщеният ми опит за комично възприемане на не толкова радостните обстоятелства.

Трябва да спомена, че във времето се опитвахме и ние по семейно, и непосредствените съседи, да запълваме с нещо тая дупка, че дори и да я затворим с бетон. Не издържа много, защото нямаше как да спрем да не минават камиони върху нея. Пък и явно с бетон нещо не се получаваше. Накрая се принудих да потърся фирма, която да направи нещата както трябва. Този път съседите не искаха да участват финансово, защото бяха чули, че било доста скъпо, а дупката си беше основно пред нашата врата.

Ами поразпитах тук-там и колеги ми дадоха координати на фирма, която извършва професионални услуги, свързани с асфалтиране, включително и такова на дворове, на малки площи, алеи и т. н. Отидох в офиса, обясних проблема, дойдоха и направиха оглед от фирмата.

Трябва да ви кажа, че аз никъде досега не бях видяла всъщност колко сериозна е подготовката за полагане на асфалт при ремонтите, които съм наблюдавала. И при това ставаше дума за полагане на асфалт върху ограничено пространство от около 12 кв. м, а не за цялостен ремонт. И никой не си позволи да тъпче асфалта с крака примерно или да се помотва, подпрян на лопатата. Да ви кажа, първо не излезе чак толкова скъпо, колкото всички комшии ми обясняваха. И второ, след вече 5 години тая дупка не се е появила отново, а асфалтът си стои добре и равно положен, без да има някакви ръбове и прагчета с останалата настилка, където е правена кръпката. След челния ми опит и други съседи решиха доброзорлем да се възползват от услугите на същата фирма, след като ме разпитаха подробно за всичко, особено за цената. И никой не се оплака, че асфалтът се е напукал или изровил досега. Та явно можело да се асфалтира и качествено.

Професионално асфалтиране на пътища, паркинги, дворове и покриви от Razbivachi.eu.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове