Как се пише лирика

Обложка

Как се пише лирика

А ти хареса ли тази статия?!?

В поезията няма твърди правила, норми и инструкции. Но, като всеки вид изкуство, поетическият занаят изисква определени умения и знания. Ако и вие се чудите „ Как се пише лирика? “, нашата статия е за вас!

Четенето ще ви помогне да се научите да пишете лирика

Ако искате да се научите да пишете лирика, започнете, като я прочетете. Колкото повече поезия четете, толкова по-добре. В същото време изобщо не е необходимо да се стремим да разберем дълбините на замисъла на автора. Четете спокойно, за удоволствие, преди лягане или в свободен момент.

Започнете с кратки стихове

Не се насочвайте веднага към епоса и не започвайте роман в стихове. Начинаещите поети трябва да помислят как да се научат да пишат поезия с проста рима. За целта е доста подходящо кратко стихотворение.

Не се забивайте в първата строфа

Ако не можете веднага да намерите точно тези думи, които ще зададат правилния тон на стихотворението, не се отказвайте. Продължавайте да пишете. Върнете се към първата строфа, когато сте готови за нея. Не забравяйте, че първоначалната линия е само един от компонентите на цялата работа. Не му придавайте прекалено голямо значение.

Използвайте литературни инструменти

Речниците за римуване и синоними могат да ви послужат добре, така че не се колебайте да ги използвате. Може да се изненадате, но дори професионални писатели и поети използват тези литературни инструменти. Уверете се, че разбирате истинското значение на думите, преди да ги използвате в стихотворението си, в противен случай работата ви ще изглежда като работа на изучаващ чужд език.

Търсете творческо вдъхновение

Желанието да се научите как да пишете поезия често се основава на липсата на вдъхновение. Огледайте се (както буквално, така и по-широко) и със сигурност ще видите тема, за която искате да пишете. Обърнете се към силните си спомени, емоции, проблеми, които ви вълнуват. Направете почивка от рутината си и отидете на разходка. Вземете специална тетрадка, където ще записвате идеи за бъдещи стихотворения.

Използвайте изразни средства в поезията

Както във всяка форма на литература, в поезията се използват литературни средства и средства за художествено изразяване, за да се засили въздействието върху читателя. Развийте уменията си за поетично писане, като включите метафори, алегории, синекдохи, метонимии, символи и други художествени конструкции във вашите стихотворения. Ако пишете свободен стих, ще бъде по-лесно да направите това, отколкото в строги форми като сонета, които имат свои собствени правила за метър и рима.

Източник: slovored.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове