Как работят транспортните ленти?

Обложка

Как работят транспортните ленти?

А ти хареса ли тази статия?!?

Транспортната лента е основен компонент в лентовата конвейерна система, един от многото видове конвейерни системи, които намират широко разпространение и в наши дни. Те най-често се използват за по-ефективно транспортиране на различни видове насипни материали за нуждите на индустриалното производство. Също така, транспортните ленти могат да пренасят и вече готови стоки в рамките на фабриката или завода, където се произвеждат.

Всяка конвейерна система изисква различни модули, за да функционира правилно и да изпълнява задачите, които се очакват от нея. Различните задачи могат да варират в зависимост от необходимото тегло, необходимата скорост и производителността на продуктите в конвейерната система.

Конвейерната лентова система се състои от две или повече ролки (наричани барабани) и транспортната лента, която се върти около тях, задвижвайки стоките или материалите, поставени върху нея, по дължината на системата. Тази на пръв поглед не толкова сложна конструкция обаче е успяла да се превърне в ефективно средство за пренос на разнообразни товари, което днес се използва в много и различни индустрии.

Структура на транспортните ленти

Традиционните транспортни ленти се изградени от един или повече слоеве материал. Обикновено те имат три слоя: горно покритие, носеща част (каркас) и долно покритие. Има обаче ситуации, при които са необходими повече слоеве в зависимост от специфичните особености на материалите или стоките, които ще бъдат транспортирани посредством конвейерната система. Целта на каркаса е да осигури здравина и форма на конвейерната система, затова често е направен от полиамидни и полиестерни тъкани или метал.

Най-често използваните материали за носещата част са стомана, полиестер, найлон, памук и арамид, докато покритията обикновено са различни каучукови или пластмасови съединения, които зависят най-вече от предназначението на транспортната лента.

По-ниската якост на използвания материал или инсталираната конвейерна система ще намали количеството енергия, консумирано за работа, като същевременно ще увеличи производителността.

Основни видове транспортни ленти

Има два основни вида транспортни летни за целите на индустриалното производство. Първите служат за преместване на материали, продукти, предмети на кратки разстояния в границите на сграда или между сграда и транспортно средство. Тези транспортни ленти се използват за преместване на предмети с по-малък размер и по-малко тегло, като например преместване на кутии в рамките на завод.

Вторият вид служат за пренасяне на насипни материали. Обикновено в тези случаи конвейерната система трябва да обработва големи количества суровини, остри тежки материали, сухи материали или метали. Примери за насипни материали са минерали, руди, въглища, пясък, камъни, зърнени храни, брашно и захар.

Това прави конвейерните системи за обработка на насипни материали и транспортни ленти полезни за индустрии, които произвеждат насипни материали като храни и напитки, тютюн, метали, храни за животни, селско стопанство, керамика и химикали.

В зависимост от това какво ще бъде предназначението на вашата конвейерна лентова система, ще трябва да решите какъв тип транспортна лента ще ви е необходима, за да отговори на нуждите на вашия бизнес.

Ако сте в търсене на подходящо решение за вашия бизнес, българската компания за стоманено оборудване Inoxsys произвежда висококачествени лентови транспортьори, които са ефективен и достъпен избор за пренос на голямо количество насипни материали, както на късо, така и на дълго разстояние.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Още от около 1905-та година ползват първите силно казано подобни ленти на тези в мините в Англия. Сега технологията доста е напреднала. Вече премети тежащи тонове могат да бъдат премествани безпроблемно.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове