Как да се справим с пародонтита

Обложка

Как да се справим с пародонтита

А ти хареса ли тази статия?!?

Какво представлява пародонтитът

Това е инфекциозно заболяване, което атакува венците, а тяхното влошено състояние от своя страна, може да повлияе на зъбите – да причини болка, разклащане и дори загуба.

Това заболяване засяга не само венеца, но и костта около дъвкателния апарат. Пародонтитът, или още познат като пародонтоза, е най-тежкото заболяване на тъканта, намираща се около зъбите, по-специално венците, и изисква незабавни мерки и лечение.

Първият стадий на заболяването е гингивит и се причинява от натрупване на застояла зъбна плака, която се удебелява и се наслоява на нивото и над нивото на мястото, където зъбът и венецът се свързват. Зъбната плака предизвиква натрупване на бактерии, които влошават състоянието на венците и зъбите.

Развитието на патогенни микроорганизми без вземане на дентално лечение или домашни хигиенни мерки, е предпоставка за развитие на гингивит и пародонтит.

Как да предотвратим това състояние

Пародонтитът е последен стадий на заболяване на венците и е почти необратим процес. Може да доведе до загуба на зъби и влошаване на общото състояние както на дъвкателния апарат изцяло – болка, неразположение, разваляне и липси, така и да повлияе на самочувствието ни в негативна посока.

За да избегнем появата му, е важно да обърнем внимание на предупредителните сигнали, които организмът ни дава. Обикновено преди да се достигне до това състояние, има неразположения, които ни показват наличие на проблем, свързан с венечната лигавица.

Едни от основните сигнали за зараждащ се проблем, свързан с венците са:

  • Кървене при почистване с четка за зъби или конец;
  • Лош дъх;
  • Спорадично или системно кървене от венците без причина;
  • Свръхчувствителност при допир;
  • Зачервяване.

Когато забележим системна проява на горепосочените състояние, е необходимо да се свържем със специалист, който да потвърди или отхвърли наличие на заболяването, и да ни даде насоки за последващи действия.

Ако притесненията ни бъдат отхвърлени, то денталният специалист ще ни препоръча методи за употреба с цел превантивност при поява на заболяване на венците. Ако обаче диагнозата за гингивит или пародонтит се потвърди, то той ще ни ориентира колко влошено е състоянието ни и какво лечение трябва да бъде предприето.

Понякога заболяванията в устната кухина се развиват без наличието на строго изразени оплаквания, които да ни подскажат. В такъв случай профилактичните прегледи при специалист биха могли да предотвратят лоши нататъшни последствия.

Един от основните начини за предотвратяване на поява на бактериални инфекции както на венците, така и в устната кухина като цяло, е ежедневното поддържане на добра хигиена. Миенето на зъбите, почистването с конец, използването на вода за уста отговарят за премахването на натрупана храна и епителни клетки, които водят до образуването на плака. Липсата на зъбна плака е един от основните фактори, които възпрепятстват поява на патогенни микроорганизми и възникване на заболявания.

Тази статия е написана в партньорство с Dental Care – Център за дентална хигиена. За да научите повече относно заболяванията на венците и тяхната превенция, посетете сайта ни.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Превенцията е най-важна, поздравления, че сте отделили внимание за нея.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове