Как да развием затегнати болтове, гайки или винтове?

Обложка

Как да развием затегнати болтове, гайки или винтове?

А ти хареса ли тази статия?!?

Добрите технически умения зависят от правилното поведение и добрия подход. Трябва да разпознавате значимостта на всяко нещо, с което се захванете, колкото и незначително да ви се струва.

Когато се получи затруднение при развиването на болтове, гайки или винтове, повечето домашни майстори бързо се ядосват и започват да използват сила, за да се справят с проблема, без да мислят за последствията от действията си. Това обикновено влошава нещата и естествено води до много нерви, а използването на сила обикновено унищожава прореза и главата било то на гайка, винт или друг вид крепежен елемент, което от своя страна много усложнява работния процес.

Първото нещо, което трябва да направим, преди да премахнем даден крепежен елемент е да се убедим, че разполагаме с правилния инструмент. Звучи лесно, но много домашни майстори непрекъснато допускат тази грешка. Така че не си и помисляйте да използвате, да речем, обикновен гаечен ключ за метрична гайка или обратно. Не използвайте, който и да е гаечен ключ, за която и да е гайка или болт, ако не е създаден за тях. Дори гаечният ключ да пасва и работи, може много сериозно да повреди главата, а това ще ви донесе само проблеми за напред. Също така, никога не използвайте грешната отвертка!

Никога не използвайте отвертка, гаечен ключ, имбусно ключе, или друг инструмент с различен размер. Винаги и само правилните! Всичко останало е погрешно – въпреки че можете да ги използвате девет пъти безпроблемно, точно на десетия може да се деформира формата, или да се счупи ценен компонент, а може дори  да се нараните. Затова, проверете дали инструментите, с които разполагате са подходящи.

Предвид факта, че вече сте проверили и разполагате с правилния инструмент, сега ще трябва да направите проверка дали прореза на главата ще направи някакъв проблем. Типичните предупредителни знаци за евентуални проблеми са повредени гайки, нарушени прорези на винтовете, загладени глави или корозия. Също така, гайки и болтове, които са били подложени на тежки усукващи сили, често причиняват сериозни проблеми (като гайки на колела). Гайките, болтове и винтовете, които са били подложени на редуващи се топлинна и студена обработка също могат да дадат проблем и има голяма вероятност да се счупят. Запомнете, че болт, който изведнъж се счупва може да доведе до повреда в колелото или да нарани вас. За това е добре винаги да използвате висококачествените и изпитани винтове, гайки и болтове на ИТТ България, които са с гаранция за качество от доказани производители.

В случай, че откриете винт, болт или гайка, които са прекалено затегнати, най-добрият вариант е да не използвате излишна сила, а да ги намажете с масло или нафта и да изчакате едно денонощие. В случай, че не разполагате с толкова време след намазването, изчакайте 10-15 минути. След това внимателно огледайте дали няма други елементи, които да пречат на болта да се развие лесно. Ако няма други пречки, можете да използвате малко повече сила, за да развиете затегнатия болт. За целта вземете подходящия инструмент и опитайте да разхлабите болта или гайката. Действайте внимателно и без излишни нерви, защото може да повредите не само прореза и главата на болта или винта, но също така и гнездото, в което са поставени, а това автоматично означава, че ще бъде невъзможно да поставите други след това.

Ако олиото и внимателно приложената сила не помагат, спрете и опитайте с топлина. Избягвайте обаче прекият контакт с пламък и дръжте далеч от дизела и маслото, защото това ще доведе до възпламеняване. Ако е възможно преместете целия механизъм на място, където ще ви е удобно да работите върху него и ще имате нужната опора, за да бъде работата ви безопасна.

Ако и топлината не помага за развиването на затегнатите болтове, гайки или винтове, тогава помислете за прилагането на специален разхлабващ спрей. Запомнете, че главната цел е да се разхлабят силите на притискане в резбата. Всичко, което можете да направите, за да намалите контакта между металите ще помогне.

Ако сте опитали всички тези методи и не сте успели с тях, можете да пробвате да отрежете болта или гайката с ъглошлайф или с бързооборотния ротационен инструмент Dremel. Това е добър вариант за компоненти с ниска цена и които се намират по-лесно на пазара. Ако работите със скъпа част, при която главата на болта или винта е захабена или шлиците са превъртели, тогава можете да използвате един лично изпитан и работещ метод. Когато накрайникът на винтоверта превърта в главата на винта, сложете върху главата някаква гумена подложка (можете да използвате и гумена ръкавица) и след това натиснете силно с винтоверта или с отвертката. При завъртането гумата създава много силно сцепление и винтът излиза от гнездото.

Ако имате нужда от високоякостни и с отлично качество болтове, гайки или винтове в ИТТ България ООД ще откриете богат асортимент от различни видове, размери и клас на якост.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове