Как да откриете призванието си?

Обложка

Как да откриете призванието си?

А ти хареса ли тази статия?!?

И вие ли сте от хората, които винаги не са намирали отговор на въпроса „Какъв искаш да станеш като пораснеш?“ Ако отговорът ви е “Да”, то продължавайте да четете, защото ще обсъждаме кой е най-прекият път, по който да стигнете до призванието си.

Бъдете активни

Без значение къде по пътя на кариерното си ориентиране се намирате, много е важно проактивно да се движите към определена цел. Ако знаете с какво искате да се занимавате, то работете във важните за вас сфери, взимайте допълнителни уроци и четете допълнителна литература. Ако пък не знаете с какво ви се занимава в бъдеще, единственият начин да разберете е като пробвате всякакви дейности, за да можете в една от тях да откриете, че се чувствате най-много в свои води.

Да не знаеш всъщност е прекрасно

Ако призванието ви е нещо, което от малки развивате, това е чудесно. По този начин ще имате цял живот да се упражнявате и да станете най-добрите в сферата си.

В случай, обаче, че сте от хората, които години наред търсят своето призвание, не сядайте да се тревожите. Погледнете нещата от друг ъгъл и ще установите, че да не знаете какво ще правите, всъщност е толкова хубаво. Защо? Когато знаете желанията си, организирате целия си живот около това и знаете как той ще протече поне в следващите 5-10 години. Когато не знаете към какво искате да се ориентирате, ежедневно имате възможността да пробвате различни неща и да разнообразявате дните си по всякакъв начин. Следвайки този път, в един момент хем ще откриете вашето нещо, хем през времето ще сте натрупали огромен опит и знания в много различни поприща, както и ще сте се запознали с хора от различни среди и ще сте развили важни комуникационни умения.

Кариерни тестове и семинари

В днешно време много голям плюс е, че съществуват много места, където да потърсите помощ.

Едни от най-разпространените възможности, където можете да срещнете подкрепа, са семинарите за кариерно ориентиране. Това са събития, където успели хора, от различни сфери, се събират да говорят на теми, които са важни за аудиторията. Споделят пътя, който са изминали, нещата, които са научили и съветите, които бих дали на тези, които тръгват по стъпките им. Подобни събития са полезни, защото едно е да гледате дадена професия отстрани, но съвсем друго е, когато от първо лице чуете историята на човека, занимаващ се с нея и се потопите в преживяванията му.

Тестовете за кариерно ориентиране пък са друга идея, която е много нашумяла и помага на голям брой хора да се насочат към това, в което наистина са добри. Те представляват списък с подбрани въпроси, които да структурират възможностите ви, да видят как реагирате спрямо определени ситуации и съответно кое е нещото, в което имате най-голям шанс за успех и професионално развитие, съчетано с приятно изживяване.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове