Използване на силанти в детската стоматология

Обложка

Използване на силанти в детската стоматология

А ти хареса ли тази статия?!?

Какво представляват силантите?

Силанизиране на зъбите представлява запечатване на вдлъбнатините по повърхността на дъвкателните задни зъби, най-често петите и шестите. Този процес се извършва чрез поставяне на пластичен елемент, който заглажда повърхността на зъба и се нарича силант. Той е течен материал, с консистенцията на смола, който се втвърдява и служи за запълване на дълбоки фисури.

Силанизирането на зъбите е безболезнена процедура, която се извършва от стоматолог в няколко стъпки:

  1. Зъбите се почистват добре от дентален специалист;
  2. Околното пространство се изолира чрез използване на памук, тампони и подсушители с цел абсорбиране на слюнката и поддържане на суха повърхност;
  3. Поставя се киселинен разтвор върху повърхността на зъба с цел загрубяването му и по-лесно захващане на материала;
  4. Течния силант се поставя върху дъвкателната част на зъба и се втвърдява чрез специална лампа.

След приключване на процедурата, денталният материал трябва да бъде равномерно втвърден, под формата на тънък защитен слой, който да запълни фисурата и да предпази зъба от развиване на кариесно състояние.

Защо са необходими силантите при деца?

Когато все още притежават млечни зъби, децата нямат необходимост от провеждане на тази процедура. С изникване на постоянните обаче, те често са с неправилни форми, притежават вдлъбнатини и ямки, които са труднодостъпни за четката, с която се почистват. Това от своя страна може да бъде предпоставка за образуване на дълбоки кариеси.

По време на хранене, задната част от дъвкателния апарат се натоварва най-много и именно там често възникват проблеми.

Силантите служат като предпазна бариера, защитаваща зъба от контакта с бактериите. Освен това, този дентален материал и проведената процедура редуцират кариесите, защото след поставянето вече появилите се спират да се развиват. По този начин освен дъвкателния апарат, бариерата, която процедурата изгражда, също предпазва от възпалени венци.

Силантите са най-подходящи за поставяне при деца, защото със замяна на млечните с постоянни зъби, те имат най-голяма възможност да ги опазят в оригиналната си форма и състояние за най-дълго време. Процедурата е напълно безвредна, а резултатността след провеждането й е голяма.

В устата на детето, този защитен слой може да се задържи повече от година, а при разрушаване на целостта, веднага може да се извърши обновяване. Не създават никакъв дискомфорт и неудобство, както и не изискват специална поддръжка, освен основната хигиена на устната кухина. След поставянето им, децата веднага могат да консумират храни и напитки.

Приложението на процедурата в детска възраст, намалява шансовете за необходимост от поставяне на фасети в зряла възраст.

Тази статия е написана в партньорство с Дентална клиника Medical Dent. Запознайте се повече с процедурата по силанизиране на зъбите като посетите нашия сайт.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове