Физиологичен режим на труд и почивка – какво е добре да знаем?

Обложка

Физиологичен режим на труд и почивка – какво е добре да знаем?

А ти хареса ли тази статия?!?

Физиологични основи за изграждане на режимите на труд и почивка

Разработването на режим на труд и почивка се основава на решаване на следните въпроси: кога да започват и колко трябва да продължат почивките; колко дълго трябва да бъде всеки; какво е съдържанието на останалото.

Динамиката на човешката дейност е научната основа за развитието на рационален режим на труд и почивка. Физиолозите са установили, че работоспособността е променлива величина и това се дължи на промени в естеството на протичането на физиологичните и психологически функции в организма. Висока производителност при всякакъв вид дейност се осигурява само, когато трудовият ритъм съвпада с естествената периодичност на дневния ритъм на физиологичните функции на организма. Във връзка с установената ежедневна периодичност на жизнената активност в различни периоди от време, човешкото тяло реагира различно на физически и нервно-психичен стрес. Неговата работоспособност и производителност на труда през деня са подложени на определени колебания. В съответствие с дневния цикъл, най-високото ниво на ефективност се отбелязва в сутрешните и следобедните часове – от 8 до 20 часа. Минимална е производителността през нощта. Особено неблагоприятен е интервалът от 1 до 3 – 4 часа през нощта.

Работоспособността на човек по време на работна смяна се характеризира с фазово развитие.

Фази на работоспособността

Основните фази са:

- Фазата на развитие или повишаване на ефективността. През този период настъпва преструктуриране на физиологичните функции от предишния вид човешка дейност към производство. В зависимост от естеството на работа и индивидуалните характеристики, тази фаза продължава от няколко минути до 1,5 часа.

- Фазата на устойчива висока производителност. Характерно за нея е, че в човешкото тяло се установява относителна стабилност или дори леко намаляване на интензивността на физиологичните функции. Това състояние се комбинира с високи показатели за труд (увеличена производителност, намален брак, намалено работно време, прекарано в операции, намалено време на престой на оборудването, грешни действия). В зависимост от тежестта на работата, фазата на устойчиво представяне може да се поддържа за 2-2,5 или повече часа.

- Фазата на развитие на умората и свързаното с нея спадане на работоспособността продължава от няколко минути до 1-1,5 часа и се характеризира с влошаване на функционалното състояние на тялото и технико-икономическите показатели на неговата трудова дейност.

Източник: Служба по трудова медицина Medicomltd.com

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове