Екип или група хора работещи заедно – каква е разликата?

А ти хареса ли тази статия?!?

Автор Виктор Врански

Виктор Врански е сертифициран коуч от ICF (Международната Kоучинг Федерация) с квалификация PCC (Professional Certified Coach). Притежава дългогодишен опит на ръководни позиции в големи международни компании. Управител е на фирма Вижън Т ЕООД, която е специализирана във вътрешно-организационни обучения и коучинг за мениджъри и служители.

Думата „екип“ у нас се използва навсякъде – в бизнес организации, в държавната администрация, в неправителствените организации, в здравните заведения и т.н. Само че има голяма разлика между група хора работещи заедно и такива, които действително са изградили екип. В повечето случаи, това което се нарича екип реално са група хора работещи заедно.

Общото между група хора работещи заедно и екип е, че и в двата случая двама или повече служители работят съвместно за изпълнение на конкретни задачи. Оттук нататък, обаче започват разликите. Ще се спра на 5 от тях с уговорката, че към този списък може да се добавят още неща. Първата, може би най-важна отличителна черта на екипа, че при равни условия той работи много по-ефективно и постига значително по-високи резултати (често в пъти по-високи). Това се дължи на отличното сработване на хората в него, добрата комуникация между тях и високата им мотивация. На второ място членовете на един екип имат много по-нисък стрес в работата си. Това предпазва хората от ежедневното високо напрежение и риска от така нареченото „прегаряне“ или „burn out“, което е вредно както за физическото, така и за психическото здраве. На трето място в екипа има минимално или нулево текучество на персонал, защото хората в него се чувстват добре и не търсят промени в работата си. На четвърто място управлението на екипа изисква много по-малко усилия от страна на неговия лидер, защото силната екипност осигурява вътрешно саморегулиране в повечето ситуации. Това позволява на лидера да бъде фокусиран върху най-важните неща. На пето място екипността стимулира креативното мислене у хората, в резултат на което те генерират полезни идеи, които носят добавена стойност за техните организации.

Имайки предвид множеството ползи от развитието на истинска екипност неминуемо възниква въпросът: „Как точно се изгражда силен екип?“

Със сигурност повечето мениджъри биха искали да получат готова формула за изграждане на екип. Това обаче е процес, който изисква индивидуализиран подход, защото всеки екип сам по себе си е уникален. Разбира се има различни инструменти, които могат да се ползват в процеса на изграждане на екип, като методи за определяне на личностни профили, екипен коучинг, тренинги за екипна ефективност, анкети, брейн сторминг сесии и други. Тези инструменти сами по себе си са много добри помощни средства, но изкуството е в техния правилен подбор и прилагане за всеки отделен екип.

Важна особеност на изграждането на екип е, че това е постоянен процес, който има начало, но няма край, докато съществува екипа.  Реално процесът преминава през начална фаза, когато се работи за установяване на необходимите подходи и навици и у хората за ефективна екипна работа. След това следват регулярни постоянни действия за поддръжка, усъвършенстване и надграждане на екипността.

Нашата фирма е реализирала множество вътрешно-организационни проекти за изграждане на екипи. Опитът ни показва, че ключовите елементи за успеха на тези проекти са подборът на правилния микс от инструменти и мероприятия,  които са подходящи за всеки отделен екип и последващото им ефективно прилагане на практика. Когато това е налице, работата с екипа винаги води до постигане на целевите резултати.

Накрая искам да завърша с една ценна мисъл за екипността:

„Погрижете се за екипа си и той ще се погрижи за бизнеса!“

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове