Дигитално пазаруване или какво трябва да знаем за пазаруването на дрехи онлайн

Обложка

Дигитално пазаруване или какво трябва да знаем за пазаруването на дрехи онлайн

А ти хареса ли тази статия?!?

Пазаруването онлайн на мъжки и дамски дрехи на българския пазар претърпя своята еволюция от далечната 2001 година до сега доста сериозно. В началото пазарувахме онлайн през сайтове за поръчки от чужди онлайн гиганти без да имаме на местно ниво качествени магазини с добра артикулна база. Дори и нямаше и толкова дебитни и кредитни карти в обръщение за да си позволим сами да пазаруваме.

През 2020 нещата са коренно различни разбира се. Освен чуждите брандове търсещи експанзия на източноевропейския пазар наши родни търговци успяха да създадат разпознаваеми собствени магазини със местни продукти с чудесно качество.

Един от тях е и bg-look.com – български онлайн магазин за дрехи ,обувки и аксесоари изцяло произведени в България. Въпреки сериозната местна и международна конкуренция магазина работи и е сред лидерите в доста ниши според гугъл като дамски официални рокли, дънкови рокли, дамски комплекти и макси мода.

Фирмата стартира дейността си през 2007 година от двама ентусиасти готови да похарчат спестяванията си в търсене на своята мечта. Естествено в зародиша на онлайн търговията нищо не е лесно.  Пазара е буквално залят от нискокачествена стока от Китай и Турция и клиентите са изначално предубедени от самия тип доставка и търговия.

Нещата започнаха лека по-лека да променят движение към по-добра успеваемост на модела едва след като на българския пазар навлязоха и чужди марки и магазини / включително и от съседна Румъния/ и като че ли от това спечелиха косвено всички търговци .Клиентите разбраха и свикнаха с ползите от поръчките онлайн – бързина, пестене на време и сигурност .

Въпреки самата специфика на продукта – дрехи било то мъжки или дамски и въпреки че е нужно мерене или дори пробна клиентите през въпросните години на развитие на бранша реагираха положително.  Разнообразието от артикули се повиши постепенно и това спомогна за богатия избор на крайния клиент .

Друг фактор който спомогна неимоверно онлайн търговията да процъфти и в частност онлайн магазина bg-look.com е партньорството с куриерските компании. Последните откликнаха бързо и адекватно на новите реалности в доставките и предоставиха флексабилни  и гъвкави услуги в правилата за доставка. Това допълнително спомогна комфорта и увеличи увереността на клиентите.  Така симбиозата куриер – онлайн магазин даде своите добри резултати при продажбите. Статистиката сочи, че 2014 година е била пикова в онлайн продажбите и по-специално около Коледа. Тази тенденция и ръст се запазиха в следващите години до настоящата 2020. Прогнозите които световни рейтингови агенции дават са лекия ръст да се запази и през следващите 5 години. Основен източник на оптимизъм е все по масовата дигитализация и високата скорост на интернет връзката.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Отстъпка.БГ (Иванов)

    Неминуемо онлайн търговията ще измести конвенционалната търговия поради огромните положителни аспекти, който притежава. Без значение дали става въпрос за дрехи, техника и всякакви видове стоки и услуги. Пандемията се превърна в един катализатор на този процес, като накара все повече търговци да преосмислят търговската си стратегия и най-накрая да влезнат в 2020 година. Това от своя страна генерира една експанзия в дигиталния свят и статистиките правени преди пандемията вече не са релевантни. Все повече търговци залагат на онлайн присъствието си, което води до повишаване на конкуренцията и цената за реклама от една страна и от друга до понижаване на цените на съответните продукти/услуги. В рекламните кампании все повече се акцентира на отстъпките и намаленията на продуктите, което е добре за крайните потребители, но намалява маржовете на търговците, което в комбинация с много по-скъпата реклама ще доведе до неочаквани промени в дигиталния свят през следващите няколко години. Тоест твърдението, че 2014 година е била най-силната в онлайн търговията далеч не е истина, ако се вземе предвид и тази година в конкретната статистика. Също така следващите няколко години е напълно възможно да счупят всякакви рекорди по онлайн продажби. А кои ще са печелившите и губещите може само да са гадае, но едно е сигурно, че тези с най-добра ценова, маркетингова, дистрибуционна и организационна стратегия ще доминират на пазара. Освен това трябва да се върнем към добрия стар маркетингов микс и неговите 4P, защото дори само едно перо от него да не пренебрегнем може да е фатално.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове