Да надскочиш страха от високо: Ето я любопитната история на бънджи скоковете

Обложка

Да надскочиш страха от високо: Ето я любопитната история на бънджи скоковете

А ти хареса ли тази статия?!?

Екстремното „гмуркане“ във въздуха има своите милиони почитатели по света и методите за изживяване на скоковете стават все по-изобретателни.

Ако сме любопитни да върнем лентата назад, ще научим, че днешните скокове с бънджи имат своята история.

Всичко започва през 50-те години на миналия век, когато филмов екип на ВВС заснема така наречените „земни гмуркачи“ от остров Пентекост, Ванату. На видео материала се виждат млади мъже, които скачат от високи дървени платформи, вързани с въжета за глезените.

Това било своеобразен тест за тяхната смелост и превръщане в истински мъже.

Практиката била позната и в Мексико, в подобен вариант, като традицията датирала още от времената на Ацтеките.

Официално първите бънджи скокове са организирани на 1 април 1979 г. Членове на Клуба за опасни спортове към Оксфордския университет преодоляват страха си от високо от 76-метровия мост Клифтън Съспеншън в Бристоу.

И макар това да не се харесало на властите, те продължили със скоковете си в САЩ от други високи точки. Така започва разпространението на идеята по цял свят.

До няколко години по-късно те вече се хвърляли във въздуха от кранове и балони с горещ въздух.

Постепенно изживяването се комерсиализирало, за което принос има и новозеландецът Алън Хакет. Предприемачът популяризирал екстремния спорт, като скача от Айфеловата кула през 1987 г., а година след това основава и първия търговски сайт за бънджи.

Интересът бил разпален и прераснал в мания.

И въпреки че почти няма човек, който да не се страхува от височини, мнозина били склонни да се опитат да надскочат възможностите си и да полетят редом до птиците.

За повечето най-трудната част от вълнуващото приключение е, когато застанат на ръба. Тогава инстинктът за самосъхранение се включва и започва да функционира на пълни обороти.

В този миг страхът трябва просто да бъде игнориран, да се доверите на екипа и да сте спокойни, че са взети мерки за вашата безопасност. Започва отброяването от 3 до 1 и на фона на подкрепата на околните вече можете да се впуснете в наситеното с адреналин изживяване.

И след като няма връщане назад, макар дъхът ви да е секнал, въздушната струя преминава през вас, усещате ускорението и неповторимата емоция – точно това, от което сте имали нужда, за да се почувствате отново живи.

За онези, които се колебаят или са нетърпеливи да опитат, облекчението е, че не е нужна никаква предварителна подготовка. След като изберете локацията, обличате удобни дрехи, попълвате необходимите документи и слушате с внимание инструкциите.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове