Английският език като част от образованието в България

Обложка

Английският език като част от образованието в България

А ти хареса ли тази статия?!?

Нивото на английски език в предучилищен период

В днешно време английският език има важна роля в живота на хората и дори не се счита за предимство, а за задължителен елемент от знанията ни. Той се смята за най – разпространения и говорим език в целия свят, което го прави средство за масова комуникация. Едно от основните условия за започване на престижна работа е свободното говорене на английския и познаването на неговата граматика.

За да имаме добро ниво на владеене, то запознаването ни с този език трябва да започне от съвсем ранна възраст. Проучвания доказват, че знания, особено изучаването на чужди езици, най – бързо и лесно се усвоява още от предучилищния период.

Именно затова е добре да се набляга на това в детската градина. Докато децата си играят и тепърва започват да комуникират помежду си, е подходящо да се съчетае полезното с приятното. Така усвояването на английския език ще се случва натурално и децата едновременно ще си играят и ще трупат знания.

За съжаление обаче в България се неглижира необходимостта на този език в предучилищна възраст. Това възпрепятства и намалява заинтересоваността към този език в по – късен етап от живота и прави научаването му много по – сложна задача. В обучителните програми не се набляга достатъчно на задачи и игри, включващи английския, и преподавателите от своя страна, които следват тези програми, остават безсилни пред образователната система.

За родителите, които осъзнават важността на наблягането на езици в ранния детски период, се принуждават да търсят помощ от външни източници на знание и обучение, а именно да запишат децата си на допълнителни курсове.

Нивото на английски език в училищен период

Ако в предучилищна възраст сме получили добър старт в обучението си по английски език, то би следвало да имаме поне базови знания, които да улеснят последващото изучаване на граматическа и лексикална част. Когато обаче това не се е случило поради ред причини, запознаването на английския на такъв етап би ни се сторило по – трудно и непонятно.

Проблемът тук е че програмите в училище не го предвиждат и докато някои вече имат предишен опит и са се сблъсквали с основните неща, то други деца започват от азбуката. Това разминаване не се отчита никъде и преподавателите следват еднакви методи и уроци.

Това е недостатък на нашата образователна система, която би следвало да предоставя на деца, които не са имали възможност поради някакви причини да започнат изучаването на езика преди училище – дали поради минусите на образователната система или това, че не са ходили на детска градина , възможност да получават уроците си с повишено внимание. Това, разбира се, не се случва.

Именно тук, благодарение на съвременния свят, в който живеем, като родители и отговорници за бъдещето на нашите деца, имаме възможност да запишем детето си на допълнителни курсове, които да наваксат пропуските и да изравнят знанията.

Нивото на английски във висшето образование

На този финален етап от обучителния процес, би следвало вече да имаме перфектно владеене на английския език. Когато обаче образователната ни система относно чуждите езици има своите големи недостатъци, които през годините са натрупали негативи и са спомогнали за нашите недостатъчни или липсващи знания, то тогава започването от нулата на този етап би било трудно или дори непосилно за някои студенти без чужда намеса.

Във висшите учебни заведения, които не са свързани с филология, вниманието, което се обръща на чуждия език е минимално и то предимно през първата и втората година от висшето образование. Акцентът пада върху специалните предмети, които са обвързани със специалността, която сме записали.

За да се придобият добри знания и умения по разговорен и писмен английски, то най – добрият начин за нас е да потърсим професионална помощ. Именно такава е да запишем курсове в школа, което едновременно ще ни даде умение по владеене на езика, а и ценз, който ще ни бъде в плюс при кандидатстване за работа след завършване на висше образование.

Предимства на допълнителни курсове по английски език

Спрямо нещата, които отразихме досега, можем да заключим, че образователната система в България на всякакво ниво от обучителния процес, не набляга достатъчно на изучаването на езици. За съвременния живот обаче това е съществен пропуск и възпрепятстване на човек да си намери престижна работа, независимо от образованието, което притежава.

Хубавото обаче е че дори и след завършване на училище и университет, нищо не е приключило и винаги можем да наваксаме пропуснатото. Именно тук на помощ идват образователни центрове, чийто екип е квалифициран и програмите са съобразени спрямо нашите знания и тяхното ниво.

Едно от основните предимства на тези центрове са, че на всеки човек се отделя необходимото индивидуално внимание и се набляга на най-слабите звена, така че да се превърнат от пропуск в умение.

Тази статия е написана в партньорство с АЦЦ България – образователен център по английски език.

Научете повече за GRE обучението и как би ви помогнало. Ако искате да се подготвите успешно за вашия TOEFL изпит, не се колебайте да се свържете с нас.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Interlang (I)

    Определено в училищата и ВУЗ-овете трябва да се обръща повече внимание на изучаването на езици, или поне на английския език.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове