Алкохолизмът от А до Я

Обложка

Алкохолизмът от А до Я

А ти хареса ли тази статия?!?

Едва ли някой ще се учуди на резултатите от една официална статистика, излязла наскоро, които показват, че България се нарежда сред първите места в света по прием на алкохолни напитки. Според нея българите консумират по над 8 литра на глава на населението годишно, като най-тревожен е фактът, че към армията на пиещите се включват и тийнейджърите и хората в напреднала възраст. Проучванията твърдят още, че всеки осми ученик у нас се напива поне по десет пъти в месеца.

Най-големият проблем обаче е липсата на най-елементарна иинформираност на българите относно болестта. Да, алкохолизмът е болест, която може да доведе до фатален край. Но като всяко друго заболяване – в него няма нищо срамо. У нас широко е разпространено твърдението, че алкохоликът е пропаднал човек, който тотално е разбил своя живот и този на своите близки и за него няма спасение. Тези твърдения, разбира се, са абсурдни. За да ви уверим в това и за да излекуваме насадените предразсъдъци, в тази статия ще ви запознаем с всичко онова, което е необходимо да знаете за същността на алкохолизма и неговото лечение.

От какъв вид алкохол се причинява зависимостта?

С две думи – от всякакъв. Общо взето няма значение какъв вид алкохол употребяваме – водка, уиски, ракия, вино, бира, коктейл… Всички те съдържат спиртен разтвор, а различните вкусове са си само чиста лична прищявка.

Кога започва зависимостта?

Ако трябва да бъдем най-точни, алкохолизмът започва тогава, когато се засили влиянието на алкохола върху човешкия мозък. Неговата отправна точка е онзи момент, в който човек започва да чувства комфорт и удоволствие, когато се намира във фазата на интоксикацията, в следствие на което се появи стремежът това състояние да се повтаря все по-често и по-често. Обикновено в началото, за да излъжем и околните, и самите себе си, започваме да си търсим поводи и оправдания, за да пием, а след това напиването просто става ежедневие.

Как алкохолът се превръща в отрова за организма?

Когато спиртните напитки попаднат в човешкото тяло, следва процес по окисляване – тоест, той образува отрова под формата на специален алцеталдехид, който нанася на организма сериозни щети и води до тежка форма на интоксикация. Иначе алкохолът сам по себе си не е опасен, но попадайки в тялото ни, се слива с метаболизма и неусетно става отрова. Разбира се, трудността на преработката му зависи най-вече от броя на съпътстващите го химични съединения – ако те са повече, то и преработването им е по-трудно. За справка – колкото по-сладка е дадената напитка, толкова по-лошо е нейното въздействие върху организма и най-вече върху панкреаса.

Какви са симптомите?

Признаците, по които можете да познаете, че някой страда от алкохолизъм, са елементарни и веднага правят впечатление на всекиго.
- алкохоликът употребява спиртни напитки много по-често от нормалното и не е в състояние да контролира количеството им;
- алкохоликът изпитва непрестанна нужда да пие;
- алкохоликът си е създал вредния навик да пие в точно определени часове и става раздразнителен и агресивен, когато нещо му попречи;
- алкохоликът започва да съхранява спиртни напитки на тайни места – в дома си, на работното си място, в автомобила си и т.н.;
- алкохоликът често говори неясно, има проблеми с краткосрочната памет, страда от лоша координация и постоянно е със зачервени очи;
- алкохоликът бързо загубва интерес към хобита и дейности, които допреди това е вършил с удоволствие и е намирал за развлекателни;
- алкохоликът често си навлича проблеми в личните и професионалните си отношения;
- алкохоликът страда от главоболие, потене, безсъние, депресия, преумора, загуба на апетита, тревожност, треперене, гадене и повръщане;
- алкохоликът твърдо отрича да има проблеми с алкохола.

Как се лекува алкохолизъм?

Първи етап

Професионалното лечение на алкохолизма преминава през тристепенна система на помощ. Първият етап от нея се нарича детоксикация и представлява пречистване на целия организъм от алкохола. Целта му е пациентът да се освободи от пагубното въздействие, което токсичните продукти, появили се сред алкохолния разпад, оказват върху кръвта. Главната идея е тези метаболитни отпадъци възможно най-бързо да бъдат премахнати от черния дроб и храносмилателната система. По време на този етап организмът се изчиства наистина, но желанието за пиене си остава.

Втори етап

Вторият етап при лечението на алкохолизма ще наречем „терапия за затвърждаване на трезвеността“. Това всъщност е една изключително проста и много популярна схема на лекуване на следствието от алкохолизма, а не на неговата причина. Тоест, важно е да запомните, че целта на лечението е да премахне вътрешната нужда от пиене, а не да открива външната причина, довела до нея.

За да се постигне това, най-често се използва метода на психотерапията. Тя обаче започва едва тогава, когато болният е напълно наясно с проблема си, осъзнава го и сам желае да успее да го преодолее. Той разбира, че никой не може да го направи вместо него и той самият трябва да положи усилия, за да успее да съхрани себе си, своя характер, своите качества, отношенията със семейството и близките, кариерата си и пр.

Психотерапевтичните методи, които се прилагат при лечение на алкохолизъм, са успешни в 90 % от случаите, при които пациентите оказват пълно съдействие. А най-хубавото на този тип лекуване, е, че рядко дава рецидиви.

Трети етап

Третият етап от лечението на алкохолизма можем да наречем „социална адаптация“. При него алкохоликът вече е навлязъл в период, в който е осъзнал своя проблем и полага всички усилия, за да го преодолее. Тук идва на помощ социалният свят – подкрепата на неговите близки и приятели е от съществено значение, за по-бързото справяне със заболяването. Заради това при провеждане на лечение на алкохолизъм център „Жива“ организира семейни срещи за подкрепа. Ние смятаме, че присъствието на роднини е от изключителна важност както за по-скорошното оздравяване, така и за поддържането на по-добро психическо здраве.

След провеждането на успешна терапия алкохолизмът изчезва ли завинаги?

Не, никой не може да ви гарантира, че щом се излекувате веднъж повече никога няма да изпаднете отново в същото състояние. Това е така, защото, както казахме по-горе, алкохолизмът представлява заболяване на мозъка и няма никаква гаранция, че той няма да се поддаде отново на изкушението. За да се избегне това, е нужна както много силна лична силна воля, така и оказване на огромна помощ от близки и приятели дори и след края на професионалното лечение. Заради това специалистите на център „Жива“ насърчават своите клиенти периодично да посещават групи за последващи грижи и да не прекъсват напълно своя контакт с Центъра.

Източник: http://centrejiva.com/

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове