5 задължителни неща, преди да предприемете поход в планината

Обложка

5 задължителни неща, преди да предприемете поход в планината

А ти хареса ли тази статия?!?

Ако ви предстои първи сериозен поход в планината, редно е между ентусиазма и вълнението да се намери и време за подготовка. Дори най-опитните планинари влагат необходимите усилия за организация и плануване. Като начинаещи обаче, пред вас има пет задължителни неща, които ако не свършите, вземете на предвид или не сложите в багажа си, по-добре е изобщо да не тръгвате към необятната и криеща всякакви предизвикателства, рискове и ситуации планина.

Подсигурете се, защото всичко се случва

Няма как да се предвидят лошите условия, обстоятелства и инциденти. Но вместо да ги мислите и с това да предизвиквате съдбата, а и да си разваляте настроението, направете нещо разумно. Перфектно решение за вас е сключите застраховка “помощ при пътуване” в България. Тя покрива всички географски територии на страната, включително и планинските. Освен това, включва огромен обсег от рискове, включително и поемане на медицински разходи, както и възможността за организиране на спасителна акция, ако се изгубите.

Намерете си опитен водач

Всеки планинар ще ви каже, че самостоятелният поход е най-рисковото нещо, което можете да предприемете. Ако сте неопитен, подобно предизвикателство става още по-опасно. Дори да не успеете да откриете професионален водач, вземете поне опитен приятел със себе си. Той ще знае как се реагира в кризисни ситуации, но дори и нищо лошо да не се случи, ще ви научи на много ценни съвети за безавариен и запомнящ се поход в планината. Освен това, в компания всяко приключение е далеч по-вълнуващо.

Не спестявайте пари от екипировка

Напротив – постарайте се да инвестирате максимално средства в качествена такава. Екипировката е най-важният багаж за всеки планинар. Ако ви предстои сериозен поход, и най-малкият проблем с нея може да го провали, а дори да ви постави в рискова ситуация. Наблегнете на двата фактора – сигурност и удобство – когато сте в магазина за планинско оборудване. Освен туристически обувки, ви е нужна подходяща раница, щеки, фенери, спален чувал, приспособления за приготвяне на храна, мини аптечка, челник, компас и всичко друго, за което се сетите и смятате, че ще ви е от полза.

Научете маршрута наизуст

И насън да ви бутнат, трябва да сте наясно къде отивате, през къде ще минете, но и какви са възможните алтернативи в случай на непредвидени обстоятелства. Дори да се изгубите, запазете самообладание. Разчитайте на картата, на маркировката, на своя опитен водач, на телефона си, ако все още има покритие и обхват и най-вече на компаса.

Направете предварителни уведомления

Не тръгвайте на планински поход, без да предупредите за намерението си. Препоръчително е да споменете за плановете си, включително и за маршрута, по който ще минете, максимално голям брой хора. Освен това, разкажете им подробности като дали ще нощувате в някоя хижа, по кое време ще тръгвате и кога се очаква да пристигнете. Вашата липса в уречения ден за завръщане ще им послужи за сигнал, че нещо не е наред. По този начин в случай че сте се изгубили или на друг инцидент, ще бъдат изпратени спасителни екипи максимално скоро. В планината колкото по-бързо се вземат мерки по издирване, толкова по-големи са шансовете за оцеляване и откриване.

Посъветвайте се с професионалисти и опитни приятели в планинските преходи за още съвети и препоръки. Всяка насока за вашето бъдещо приключение е от особено значение за неговото успешно приключване и за събиране само на приятни емоции, а не на спомени, свързани с физическото ви оцеляване.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове