5 признака, че сте психически силни

Обложка

5 признака, че сте психически силни

А ти хареса ли тази статия?!?

През живота си всеки човек преминава през редица изпитания и трудни моменти, които по един или друг начин оформят неговата личност и характер. Начинът, по който реагират в тези ситуации, показва колко силни психически са те. Психическата устойчивост е важно качество, което помага за Вашето личностно развитие. Всеки един човек може да придобие и усъвършенства, стига да полага необходимите усилия за това. В тази статия сме обобщили 5 признака, които ще ви помогнат да разберете дали попадате в категорията на психически силните хора. Вижте кои са те:

1. Радвате се на чуждите успехи

Един от признаците, това е способността Ви да се радвате на успехите, които другите хора са постигнали. Тук не става дума просто да ги поздравите и да се усмихнете, а наистина да го чувствате. За съжаление много от хората попадат в клопката на завистта и постоянната конкуренция. Те са свикнали да оценяват собствените си постижения на база тези на околните. Затова, когато видят, че някой се е справил по-добре от тях, се чувстват зле и започват да се самоизтъкват, в опит да засенчат постиженията на другия. Хората, които притежават психическа устойчивост знаят, че чуждият успех не омаловажава техните собствени постижения. За тях не представлява трудност да го признаят и да се зарадват.

2. Имат правилна самооценка

От казаното горе произлиза и следващия признак. Психически силните хора имат реална самооценка за себе си, която не е базирана на сравнението с останалите хора. Те се сравняват себе си единствено с човека, който са били в миналото. По този начин, когато изпаднат в трудни ситуации или пожънат неуспех, те знаят, че това е само част от пътя, който трябва да извървят. Казано с други думи, тези хора осъзнават собствената си стойност.

3. Не се страхувате от предизвикателства

Много често хората изпадат в т.нар. “зона на комфорт”, където се чувстват сигурни и уверени. Това ги спира да търсят нови предизвикателства и да се откажат от нея. За съжаление обаче, зоната на комфорт в крайна сметка Ви спира да се развивате и да ставате по-добри. Хората, които са психически силни търсят нови начини да предизвикат себе си и своите възможности. Те знаят кои са техните слабости и търсят начин да ги надмогнат. Този тип хора не се страхуват от провала, защото ясно разбират, че той ще ги научи на ценни уроци.

4. Отстояват мнението и ценностите си

Психически силните хора са стоици. Какво означа това? Те умеят да отстояват мнението и ценностите, които припознават за важни. Тук не става дума просто да бъдеш инатлив и да не изслушваш и просто да настояваш всичко да се случва по начина, по който ти искаш. Напротив, стоиците умеят да се аргументират и да приемат мнението на другите, когато то е логично обосновано. Те са точно обратното на това, което бихме нарекли конформист – човек, който е склонен да загърби собствените си възгледи и просто да се съгласи с тези на групата. Освен това, стоиците не се опитват да контролират всичко, защото са наясно, че това е невъзможно.

5. Не бягат от отговорност

Още едно от важните умения, които психически устойчивите хора притежават е поемането на отговорност за собствените им действие. Повечето хора са свикнали да поемат отговорност за действията си само когато те носят положителен резултат. Но какво става, ако вземете решение, което води до негативни последици? Тогава е редно да поемете отговорността, да застанете пред всички и да си признаете, че това не е било правилното решение. А след това идва ред да понесете последствията, но също така да потърсите решение за създалата се ситуация. Всички хора допускат грешни, но важното е как ще реагират след това – дали ще си признаят и ще търсят решение или просто ще се покрият. От тук идва и разликата между силните психически хора и останалите.

Това бяха 5 умения, които психически устойчивите хора притежават. Ако Вие все още не сте развили всички тях, не се притеснявайте, а продължавайте да работите върху себе си.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:

  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове