5 предимства в употребата на плугове

Обложка

5 предимства в употребата на плугове

А ти хареса ли тази статия?!?

Редица земеделци намират плуговете за изключително важен инструмент в селскостопанската дейност. Те са много полезни при подготовката на почвата за сеитба. Състоят се от тяло с прикрепено към него гребло, фиксирано в рамка. В дъното на греблото са позиционирани остриета, а големи заоблени крила са разположени в нейния край. Греблото, наподобяваща лопата прониква в повърхностите слоеве на почвата, като пренарежда нейните композиции.

Предимствата от употребата на плуговете са описани по-долу.

  1. Висока ефективност – Когато е добре монтиран и настроен, плуга безпроблемно достига желаната дълбочина. Това оказва влияние, регистрирайки по-ниски нива на износване. Сложната структура на плуга почиства земята от следи от гуми на камиони и канали, оставени от машини, използвани при жътвата. Това създава много по-равна повърхност, която позволява на семената да бъдат засети с по-голяма точност. Плугът също така подобрява и оптимизира дренажните способности на почвата. Това се дължи на способността на тези селскостопански инструменти, да създават канали, през които свободно да се дренират различни вещества и вода. Може да обработите вашата нива много по-бързо посредством този плуг, вместо да използвате някои други конвенционалните варианти. По-голямата бързина в подготовка на почвата ви позволява да обработите за по-кратък период време, по-голям мащаб земя.
  2. Гъвкавост – Различните модели плугове имат свои индивидуални характеристики, които дават шанс за висока ефективност в обработката на почвата. Някои видове плугове имат 2 гребла, а други дори дозина. Ширината на проникване обикновено варира между 1 – 2 крачки. Много модели могат да достигнат дълбочина от 35 см., а други съдържат и reset механизъм. Той позволява на плуга да избегне препятствията по своя път и да възстанови първоначалната си позиция. Колкото по-малко смущения има в процеса на работа, толкова се дава по-голяма възможност за бърз обрат.
  3. Контрол над плевелите – Когато плуга оре земята, той зарява всички плевели, които са се появили след приключване на жътвата. Плуга преобръща почвата, като по този начин инхибира тяхната поява чак до следващия сезон. Това ви спестява време и труд. 
  4. Контрол над вредителите – Орането с плуга ви спасява от редица растителни напасти и вредители, които бързо изграждат популации във вашата нива. Когато всички те бъдат отстранени, това осигурява много по-качествено и защитено развитие на вашите култури. Минималното влияние на вредители, допринася за щедрата реколта.
  5. Здравословно подобрение на почвата – Плугът зарява растителните остатъци дълбоко в земята, където настъпва процес на разлагане. Намалянето на растителни остатъци в повърхността на почвата, позволява тя да се затопли по-бързо. По този начин се подобрява и механизмът за изпарение на водата, като така се осгурява по-благоприятна среда за засятите семена. Плуга също се използва за посипване на повърхността с торове. Това оптимизира и благоприятства за създаване на наличие на хранителни вещества в по-дълбоките нива на почвата. Чрез обработването на земята с плуг се намалява миризмата на оборски тор, когато се появи на повърхността. Активността на плуга намаля загубата на азот в процеса на изпарение. Повече азот се доставя чрез хумус, за да може той да се произведе от органично съдържание. Миралните формации се добиват също през този процес.

Както сами вероятно се убедихте плуговете са незаменим помощник за земеделците при обработката и подготовката на земята за оран. Ако и на вас ви е необходим такъв сигурен и надежден помощник, разгледайте различните видове плугове с марка Mass и изберете онзи, който ще удовлетвори напълно вашите потребности.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Един Коментар

  1. Разораването е важен етап от обработката на почвата. Оранта през август е най-ефикасна за борбата с плевели като кореноииздънковите паламида, троскот, коренищните балур поветица и други, също така през този период най-голяма част от хранителните вещества се превръщат в усвояеми.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове