Жребичко – магнетична атмосфера и загадъчност

Обложка

Жребичко – магнетична атмосфера и загадъчност

А ти хареса ли тази статия?!?

Запознайте се с китното селце Жребичко. Ще го откриете в планинските райони на Южна България, в община Брацигово, Пазарджишка област. От това прелестно място се открива невероятна гледка към Тракия.

Жребико носи своите легенди

Името на това очарователно село се свързва с причудлива местна легенда. Тя разказва, че някога кобилка се изгубила в местността, останала и родила сред китната природа. Историята продължава с това, че когато невръстното жребче се изправило на все още неустойчивите си крачета, под едното му копито потекла вода. След това чудо, хората решили да се установят около този извор в планината  Родопи. Затова и селото било кръстено Жребичко.

Чудото на Жребичко

Интересен факт е, че местните наричат село Жребичко втората Кръстова гора. Прозвището идва благодарение на областта „Кръста”, където по един необикновен и чудодеен начин всички камъчета имат символа на Христовия кръст. Дали това е наистина така? Нека всеки провери сам! Българските историци смятат, че е доста вероятно село Жребичко да е било светилище от Тракийско време на бог Дионисий, символ на виното и младостта.

История на селото

Самото селище Жребичко съществува от много дълги години. Съхранените до днешни времена стени на Малкото и Голямото Иванкови калета както и Коринградската крепост пазят селото от древни времена.

Най-старият известен документ за Жребичко датира от 1451 година, тогава султанът Мехмед Втори обявява селото за собственост на везир Халил паша. Преданията разказват, че предишното му седалище било в земите около Бачище.

Просветната дейност на селото процъфтяла още през 1840 година, като първоначално за училища се ползвали частни къщи, а в по-късен етап местната черковна килия.

Жребичко се гордее с участието си в Априлското въстание. За съжаление, селото се е простило с много скъпи жертви. Местната чета се е включила дейно в бунта под ръководството на Васил Петлешков, който по-късно бил изгорен жив от турците.

Природни и културни забележителности

Както вече споменахме, много исторически факти доказват, че около района на село Жребичко се е позиционирал тракийският храм на бог Дионис. Според някои записки местността била посещавана от самия Александър Македонски. В селото се намира и построения през 1886 параклис, посветен на Свети Илия.

Туризъм в село Жребичко

Неоспорима е магнетичната атмосфера на село Жребичко, въпреки изоставените и рухнали къщи, местността ще ви омая със своята приказна красота и спокойствие. Внушителните скали и планински рид наречен Куката ревностно пазят селото.

Местното население едва наброява 60 човека, но ако сте решили да почивате в Жребичко, то със сигурност ще намерите спокойствие, тишина и уют. В селото ще откриете китната къща за гости Жирова къща. Автентичната архитектура на къщата, Възрожденския стил и прохладен въздух несъмнено ще ви оставят удивени.

Не подминавайте село Жребичко, а задължително го включете в следващите семейни експедиции.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове