Фото четене или как да четем скоростно като роботи

А ти хареса ли тази статия?!?

Скоро не ми е оставало много време, та да пиша в личният си блог, но днес попаднах на нещо много интересно, което ме мотивира да отделя няколко минути, за да го споделя с моите читатели. Метод за бързо четене – Фото четене.

Звучи малко като научна фантастика, но доколкото разбрах има хора които наистина постигат удивителни резултати и прочитат куп книги, без да се изморяват толкова много, не губят излишно време и на всичкото отгоре с фото четенето постигат по-добри резултати при запаметяването на прочетеният текст.

Малко повече за Фото четенето

В интерес на истината, въпреки, че този метод съществува благодарение на Българин – проф. д-р. Георги Лозанов, не успях да открия много информация на роден език и в общи линии, това което ще напиша се основава на твърдения и мнения на хора, които са чели за метода или са го практикували. Да факт е, че има хора в България, които го практикуват, факт е и, че се провеждат курсове по фото четене.

Признавам в началото това звучеше доста фантастично и си казвах – „Добре де… бързо четене, бързо… ама колко да е бързо“. След което реших да разгледам в YouTube за някаква информация, при което попаднах на следният удивителен клип в който се демонстрира, как експерт чете и усвоява съдържанието с помощта именно на това четене. След края на четенето водещият на предаването го пита въпроси свързани с написаното в текста и остава доста изненадан, че отговорите са верни. Естествено и аз като вас реагирах и си казах „Е да де, ама това е все пак предаване. Що да не е нагласено?“, но ще ви обясня защо е възможно, веднага след като видите клипчето…. ;)

Идеята е в това, че мозъкът може да възпроизведе и запамети голям обем от данни за много кратко време.

Пример: Играете футбол с приятели и ваш приятел ви подава. Вие виждате, че топката идва към вас бързо и реагирате. През това време вие получавате информация, че топката идва, понеже я виждате и съответно я изпраща към вашият мозък. Всичко това се случва много бързо, но все пак успявате да го осъзнаете, да действате и след време можете да се сетите за случката.

Ако вземем по-горният пример, какво ви кара да мислите, че това не е възможно и при четене на книга? Можем и това не е някакъв специален талант, а просто са необходими доста тренировки, за да го постигнем, както доста неща в живота.

По принцип, както споменах това се учи и именно поради факта, че като малки са ни учили да четем, като си повтаряме на глас буквите, сричките, думите. След което, след време започваме да си четем наум и все пак, като се замислите, дори сега когато четете си повтаряте всяка една дума наум, като по този начин ограничавате скоростта си на четене в пъти и по този начин се организма ви се натоварва повече.

При фото четенето, човек трябва да се научи да прескача момента с повтарянето наум. Един вид да прави снимка на съдържанието и да го запаметява в мозъка си. Помислете. Огледайте се наоколо. Колко неща видяхте и осъзнахте за секунди. Излезте от стаята и се опитайте да си представите стаята. Бас ловя, че се сещате какъв цвят е стената, как са разположени мебелите, възможно е дори да се сещате за най-малките детайли, въпреки, че сте погледнали едва за 5-10 секунди. Именно на това се базира фото четенето, сканирате и запазвате информацията, след което при нужда я ползвате, като я извличате от мозъка си. Ако не сте схванали какво искам да кажа, можете да видите статията от която разбрах, как реално се случва всичко това.

Как можем да се научим да четем бързо с фото четене?

В интернет има доста информация по темата, та дори и клипчета, но за съжаление единствената информация на български език, успях да намеря в сайта, който споменах по-горе.  В България се провеждат курсове за бързо четене, но за съжаление там в общи линии няма литература, как да се научим в домашни условия, но пък смятам, че можете да пробвате с методите, които бяха представени в сайта от по-горната връзка.

Понеже, както споменах няколко пъти, докато четем ние, реално си повтаряме наум прочетеното, трябва първо да се научим да не повтаряме, а директно да вземем информацията и да я запаметим. Това става с помощта на малки упражнения, като е желателно да се почне от най-простото и ако почувстваме умора да спрем и да си починем. Има ли умора, значи реално не правим нищо.

Първото упражнение е да вземете една по-голяма книжка и да започнете да четете, като междувременно броите ( например до 100). Това би трябвал да ангажира слуховият апарат, което всъщност е и целта на нашето занятие.

Много вероятно е в началото да ви се стори като мисията невъзможна, но както казах, всичко се постига с много труд, а и да си призная, този метод го изпробвах веднага и след няколко минути въпреки трудността успях да запомня няколко думи от целият прочетен текст, въпреки че си броях :) Явно все пак има светлина в тунела. Имайте предвид, че е желателно да прочетете така около 3-4 книги, въпреки, че едва ли ще запомните кой знае какво от тях.

Второто упражнение( не съм го изпробвал още) е да направите същото, като първото упражнение, но вместо цифри да усложним нещата и да започнем да си рецитираме заучена фраза, стихотворение или някакъв текст, който сме запомнили. Това би трябвало да усложни нещата и съответно да подобри умението ви в фото четенето. Ще усетите значителна разлика и в началото ще ви е още по-трудно, но вероятно с малко повече упражнения ще се справите и с това.

Третото упражнение е с специализиран софтуер. Тук за съжаление ще трябва да се поразровите за такъв и съответно да прочетете как се работи с него.

Има и четвърто, но лично аз не го разбрах много. Ако желаете разгледайте източника на информацията, за да добиете по-добра представа.

Какво ще е ползата от фото четенето?

Ами аз се сещам поне за няколко:

 • Ще четете книгите си доста по-бързо, което пък ще ви позволи да прочетете повече книги;
 • По-добро усвояване на знанията. Принципно, ако трябва да прочетете една книга 2-3 пъти за да я разберете, представете си с този метод, колко по-бързо ще стане?
 • Възможността да запаметите толкова много неща по дадена тема, би ви направил експерт по темата;

Не знам дали вас успях да ви заинтригувам, но аз определено се запалих и признавам, че ще опитам с методите по-горе, пък ако не се получи, едва ли ще изгубя кой знае колко ;)

Ще ми е интересно да чуя вашият коментар по темата, а още повече, ще се зарадвам, ако някой сподели още интересна информация по темата.

Очаквам вашите коментари, а аз обещавам, че след някой друг месец, ще засегна темата отново и ще ви осведомя, дали вече чета като робот ;)

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
 • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

16 Коментара

 1. Пробиотици (Николай Стоянов)

  Преди 5 години имаше един блог, където собственика му превеждаше много интересни материали от руски, за паметта и как работи тя. Именно там за първи път прочетох за скоростното четене и ми се стори колкото странно, толкова и интересно.

  Основната идея както споменаваш, е стремежът към изключване на вътрешния глас (повтаряне на думите наум). Системата с броенето е ефективен метод за изключване на вътрешния глас.

  Препоръчвам на всеки, който за първи път опита обаче, да брои от 1 до 10. До 100 е за напреднали :] Целта е човек просто да си мести погледа по редовете, докато брои.

  Аз така започнах от 1 до 10 да броя наум. Хванах първото четиво и беше много объркващо, защото хем опитвам да броя наум хем да си повтарям думите.

  Поинатих се малко и след като постигнах успех с концентриране върху броенето, започнах да прелиствам страниците. След третата страница спрях и за мое учудване бях разбрал и запомнил какво се съдържа в първите две.

  После ги прочетох по традиционния начин и наистина знаех, това което пише там още от първия прочит :].

  Така че, методът работи наистина, но е нужно много търпение, труд и постоянство. Успех на всички, които смятат да се учат на скоростно четене.

 2. Ултрабук (Ултрабук)

  Доста интересна и изключително любопитна статия.Всъщност човека от клипа най-вероятно тренира този метод с години, нищо чудно и цял живот, но пак всичко изглежда нереално.Иначе пробвах с броенето, става но много бавно и объркващо.

 3. На мен ми се струва малко като в щоу за илюзионисти цялата работа. Вие продължихте ли с опитите да го усвоите, бихте ли споделили още малко инфо защото определено и любопитна цялата история, но дали е истина или трябва да си малко гении да ти се получи

 4. климатици (Пламен Рибарски)

  Това не мога да го повярвам. Просто хората са устроени различно. Имам приятел, който каквото и да чете го помни от първия път. Аз лично ако чете нещо, което не ме интересува колкото пъти да го чета, по който и метод да чета няма запомняне. А ако нещо го препиша запаметявам 60-80% от първия път .

 5. имоти софия (Георги Гребенарски)

  Има полза от това нещо, но е по-скоро нереално. Хората имат различни способности и някои наистина могат да помнят много. Други не чак толкова, а трети като мен хич.

  Паметта обаче може да се тренира и тогава изследванията са показали доста по-добри резултати.

 6. Бижута сваровски (Петър Симеонов)

  Наистина си е научна фантастика, а и е доста безмислено. Къде отива удоволствието от четенето? Къде отива осмислянето на информацията и посредством това, раждането на нови идеи?

 7. Книги (Явор Пенчев)

  Може би този метод е подходящ по-скоро за хора чийто работа е свързана с четене,учене,анализ.Наистина си струва да се тренира и усвои с цел по-лесно запомняне.А за удоволствието от четенето-винаги когато четем някоя книга просто за удоволствие,а не за работа,едва ли скоростното четене ще ни отнеме приятното чувство.

 8. Мода за дома (Кирил)

  Аз също се запалих по темата. Според мен би било полезно на всеки от нас да може да чете бързо. То и без това не ни остава време за книги – така може да направим компромис.

 9. Малко се ядосах, че не са ме научили като малък да чета така. Дано някой път да имам време и да се науча да чета по този начин.

 10. Зависи колко и как четеш. Понякога начинът да четеш е да четеш бързо за да може да остане време и за четене за удоволствие. Сега слушам интервю и през гугъл стоигнах до тук. Има един недостатък това четене, въпреки че чета по-бавно от 15сек з астраница – когато пиша, не винаги си хващам после грешките понеже не повтарям като чета докато уж редактирам… Друг минус е непрочитането на имената на героите. НО на фона на плюсовете .. :)

 11. Симеонов, ти някога чел ли си така скоростно, че да знаеш дали е смислено или не?

 12. Намирам го за доста полезно, още при изпробване на първата техника се усещам как започвам да прескачам думите. Но явно е нужна доста тренировка за такава скорост. :) А до автора, има ли вече прогрес?

 13. По-лесно е ако си пееш,с броенето е объркващо .Аз отдавна чета така ,дори помня страница ред ,знам точно къде се намира в текста.Малко странно звучи ,но аз не го чета ,а просто следейки с поглед минавам през текста.После се опитвам да си спомня,направо си го чета в съзнанието ,без да го знам.Много полезна статия.

 14. Здравейте , аз едва вчера попаднах на тази статията за подобряване на четенето и все още съм на първото упр. Чудя се обаче дали го правя правилно . Броя до 30, правя го бързо тъй като пак чета на ум думите.Имам чувството обаче , че въобще незнам какво пише на страниците които см прелистила.Дали някой който вече е изпробвал тези техники може да каже нещо по темата . Благодаря за статията много полезно за човек като мен , който все плаче повече от две книги на ден и почти никога не става .

 15. Зарядно за акумулатор (Петя Петрова)

  В това забързано ежедневие, всичко, което може да ни спести време, особено за нови знания е полезно. Нали за това развитие се борим вече от векове.

 16. Име толкова много техники, които си заслужава да им се обърне внимание и значително ще ни подобрят като личности.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове