CloudFlare – Впечатления

А ти хареса ли тази статия?!?

Често да си призная за CloudFlare чух ( или по-скоро прочетох ) в един форум в темата на едно момче, което се интересуваше дали е ефикасна услугата и наистина ми стана много любопитно да разбера за какво реално иде реч.

Единственото което разбрах в началото е, че става дума за CDN услуга, която предлага кеширане на съдържанието, което пък помагаше, като намаля трафика към вашият сървър, което пък беше страхотно имайки предвид, че това означаваше, че за един средно голям сайт, щях да спестя някой лев, понеже трафика ми щеше да падне с около 50-60%.

Като всеки българин и аз подходих малко скиптично към услугата, водейки се от фразата „Безплатен обяд няма„, но все пак реших да му отделя малко време и да ви кажа, CloudFlare никак не ме разочарова. Напротив, изненада ме с добрите резултати които показва още на втория-третият ден.

Реших като начало да пробвам CloudFlare първоначално само на един от новите ми блогове за Професионално блогване, където всъщност съм написал и по-подробна статия за CloudFlare ( ако имате време и желание, можете да хвърлите поглед. Описал съм какви са плюсовете и минусите на услугата, както и как да я активирате. ). Естествено като за нов блог нямаше какво толкова да си проличава, след като нямах трафик.

В последствие забелязах, че на англоезичната ми директория за статии има доста голяма активност на спамерски ботове, та реших, че няма нищо лошо да пробвам и там услугата.

Направих си настройките ( което ми отне не повече от 2-3 минути ) и остана да изчакам сървърите на CloudFlare да изтеглят статичното ми съдържание и да го кешират, което отнема приблизително около 24 часа и след тях просто зяпнах…

Обещанията за спад на използваният трафик с до 60% беше факт. Спам ботовете намаляха и бяха в филтъра, очаквайки от мен да ги филтрирам или допусна до сайта. Имаше страхотна статистика какви разглеждания имам и кои ботове и кога последно са обходили сайта ми.

Бонусът от безплатен DNS сървър също страшно много ми допадна, а лесната интеграция на някой допълнителни програми като Google Webmaster Tools и Google Analytics беше просто страхотно!

Аз малко се поувлякох и забравих да спомена и как всичко това е възможно и защо е CloudFlare е толкова ефикасен всъщност…

Както вече споменах, системата разполага с няколко CDN сървъра пръснати в различни точки на света. Всеки един от сървърите в даден момент влиза в сайта ви и прави копие на всичкото статично съдържане което имате. При запитване към вашият сървър от страна на клиента, се прави проверка, кой сървър е най-близо и съответно зарежда съдържанието от него, като по този начин вие пестите трафик и съответно съдържанието се зарежда по-бързо при крайният потребител. Страхотно нали? Още по-страхотно е, че дори сървърът ви да падне, потребителят ще бъде насочен към някой от другите сървъри и ще получи съдържанието което е търсил.

Тук естествено има една малка уловка, но честно казано специално на мен не ми пречи. Обновяването на съдържанието на различните сървъри отнема време и съответно в първите няколко часа няма да откриете разлика при зареждането, но след първите няколко дена, всичко си идва на място. Другото е, че при публикуване на ново съдържание, отново ще трябва да изчакате и то да бъде кеширано.

Като финал искам да кажа, че това е една от най-добрите безплатни услуги които съм ползвал и силно се надявам да продължава да се развива все по-нагоре и напред. Вярвам, че много хора от вас също ще подходят скиптично към казаното от мен, но силно им препоръчвам да пробват CloudFlare. Едва ли ще загубят повече от 5-10 минути от времето си, а спечеленото ще е по-малко разходи за хостинг и повече доволни потребители.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
 • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

6 Коментара

 1. А каква им е ползата на тия пичове да предлагат безплатно това? Питам щото без полза няма да просъществува дълго, а с полза, която не я знаем не е готино.

 2. Ами ползват малко по-различен маркетинг метод за да си промотират продукта. Идеята тук е колкото се може повече хора да ползват продукта им, като по този начин се говори за него… става известен и след време всички почват да го ползват. Появяват се платени услуги и така успяват да поддържат продукта жив. Ако обърнете внимание има и платена версия на продукта, както и предлагат услуги за изграждане на бизнес мрежи с помощта на техният продукт.

  Да не говорим, че подобен проект, който наистина показва завидни резултати, няма как да загине най-малкото защото при нужда все ще се намери кой да инвестира в продукта, така, че той да се подобри.

  Както знаем голям процент от услугите предлагани от Google също са безплатни, но са намерили начин да печелят пари.

 3. Незная какво се случи, но след като го сложих CloudFlare имах сериозен спад в трафика – над 60%, често ми излизаше съобщение че сайта не е достъпен и няма backup в cloudflare, а преди това не съм имал проблеми с това. Махнах го и се надявам нещата да се стабилизират и да се върнат в старите линии

 4. Братчед, за съобщенията, още тогава ти кажах, че нямам идея що така се получава при тебе и при мене си излизаше нормално. Относно трафик спада ти казах – виж какво ти показва статистиката в самата услуга. Интересува ме и дали $ паднаха, освен трафика?

 5. Компютри (Петър Иванов)

  А дали има някаква промяна в класиранията след ползването на услугата?

 6. отпечатване на брошури (Богдан Гергов)

  Здравейте, днес току що активирах Cloudflare, и търсейки мнения за него попаднах на вашия блог, искам да попитам забелязах че сертификата е за 6 месеца (после може ли да се поднови за още 6 или ?!)
  Другият ми въпрос е че изображенията които съм ъплоудвал не са https (не се отнася за изображенията в темата) така на зеленото катинарче в лентата се появява удивителен знак и изписва „Firefox блокира части от страницата които не са шифрирани“ проблем ли е това или да си оправя връзките на изображенията ръчно (да започват с https://)

  ще следя темата за отгвор от ваша страна

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове