Вълнена прежда – произход и предимства на този дар от природата

Обложка

Вълнена прежда – произход и предимства на този дар от природата

А ти хареса ли тази статия?!?

https://cdn.pixabay.com/photo/2017/12/01/14/33/knitting-2990965_960_720.jpg

Съвременното общество е свикнало да се възползва от всички ресурси наготово, без дори да се замисля за техния произход. Вече е много модерно да живеем био и да използваме все повече натурални продукти. А преди не чак толкова много години, хората не са имали нищо друго на разположение освен това, което са черпили от благата на природата.

Как са се изработвали дрехите в миналото

Основен материал за създаването на така обичаните одежди са били преждите. Те представляват дълги и усукани нишки. Използвали са се не само за плетене, но и за бродиране и шиене. Нашите прабаби са създавали подобни творения с помощта на хурка и вретено. Подобни методи са запазени и до днес, като част от културното ни наследство. Има няколко кътчета в нашата страна, където все още можем да се насладим на автентични занаяти, от които се произвеждат невероятни шедьоври.

Сигурно сте чували за чекрък. Този метод се е считал за улеснен и модерен, до възникването на предачните хидравлични машини. Така или иначе, начините за производство са минали през много дълъг етап на усъвършенстване, като технологиите не спират да се развиват и до днес. Със сигурност автоматизирането навлиза все повече.

Магията на преждите

Често срещана практика е да се смесват различни видове нишки при производството на преждите. Такива могат да бъдат изкуствените и естествените влакна. Присъствието на естествена нишка носи повече комфорт. Например, при различни видове вълнена прежда, наличието на естествен материал води до мекота, топлина и уют през студеното време. Това позволява по–доброто терморегулиране. Такива материали можете да разгледате и поръчате от онлайн магазин за прежди Стенли.

Синтетичните материали от своя страна са устойчиви на огън. Много често срещани комбинации са вълна – полиакрил и памук–полиестер. Естествената вълна може да бъде добита от кози, овце, камили, лами или зайци. От последните се получават така любимите ни и скъпи ангорски произведения на модната индустрия.

За дома

Не е изключение и изработването на килими или различни видове платове от вълнените нишки. За качеството на получения краен продукт значение има и начинът на отглеждане на животните. Това показва колко взаимосвързан и сложен е целият процес. От раждането до обличането на готовия топъл пуловер.

Естествените тъкани могат да имат и растителен произход. Такива са памук, лен, коноп, бамбук и много други. Независимо от това как ги добиваме, винаги сме предпочитали да носим дрехи, изработени от натурални материали. Всеки се е убедил в предимството и удобството им, а качеството рядко  може да бъде подложено на съмнение.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове