Предимства и недостатъци на оранжериите

Обложка

Предимства и недостатъци на оранжериите

А ти хареса ли тази статия?!?

Какво представлява оранжерията?

Оранжерията е конструкция, тип сграда, която дава възможност да се отглеждат различни растения независимо от климатичните условия. Те са изработени от специални прозрачни стени, които позволяват на слънчевата светлина и енергия да проникне до тях и да ги храни по естествен начин.

Те позволяват в домашни условия, а именно в градина, да отглеждаме плодове, зеленчуци, билки, като едновременно поемат слънчеви лъчи и са предпазени от повечето външни вредители, паразити, пренасищане с вода от дъждовете и от градушки. Специфичното при оранжериите са, че те създават отделен микроклимат за растенията и наличието на определени условия позволяват почти целогодишното им отглеждане.

Видове оранжерии

Основно оранжериите се делят на целогодишни, още наричани зимни и пролетни, които включват и лятото. Друг начин, по който се различават е типа на конструкцията и дебелината на стените. Следващ фактор, който определя видовете оранжерии са материала, от който са изработени – стъклопакет, пластмаса. Втория вид от своя страна ги дели на полиетиленови и поликарбонатни.

Полиетиленовите оранжерии са много популярни сред градинарите, които целят предимно собствено производство с цел лично ползване, защото са със значително по – ниски цени от останалите видове. Въпреки ниската цена на този материал, в сравнение със стъкло или поликарбонат, растенията отглеждани в тях дават добри реколти. Самите конструкции са подходящи за отглеждане на всякакви култури.

Поликарбонатните оранжерии са изработени от поликарбонат, което е гъвкава пластмаса. Тези конструкции се отличават с вътрешния си слой, който е специален и предотвратява получаването на конденз. Те са по – скъпи, по – сложни и по – устойчиви от полиетиленовите. В тях може да се сложи отопление, поради свойството да тлее, вместо да гори. Именно това ги прави подходящи за целогодишно отглеждане на култури. Те имат много добра удароустойчивост, както и устойчивост на вятър и сняг.

Предимства на оранжериите

Оранжериите имат множество предимства, основното от което е че си създаваме свой собствен микроклимат, който можем да контролираме, за разлика от истинския, който не веднъж или два пъти е предоставял сурово време и по този начин е унищожавал цели реколти.

Като друго предимство можем да отбележим, че в оранжерия можем да отглеждаме култури целогодишно, докато под открито небе през зимата на умерено – континенталния климат, който е в България, е неблагоприятно и всичко замръзва под ледената покривка.

Следващо нещо, което е в плюс за оранжериите е че количеството на това, което произвеждаме е повече от това, което ще произведем без наличието на тази конструкция.

Главните особености на оранжерията в модерния свят е че растенията, които отглеждаме са в изолирано пространство, притежаващо напоителни системи, регулатор на температурата и различни технологични фактори, подобряващи качеството на крайната продукция.

Недостатъци на оранжериите

Като всяко изобретение на човека и тук има недостатъци. Едно от основните условия, които трябва да съобразим и да спазим е да съобразим къде поставяме конструкцията. Когато поставим оранжерията на недостатъчно добре осветено място или на неподходяща почва, то резултатът би бил недостатъчно задоволителен.

Сред минусите можем да причислим невъзможността на пчелите да опрашват растенията, които са затворени зад стените на конструкцията. Опрашването е от ключово значение за производството на мед.

Недостатък на полиетиленовата оранжерия е че лесно търпи поражения от градушки, когато няма допълнително подсилване. Материалът се износва и похабява и трябва да се сменя на определен период от време, което е на около пет години. Освен това без добавки за въздуха се получава конденз, който намалява крайната продукция и полезното действие на оранжерията.

За недостатък на тези оранжерии от поликарбонат можем да отбележим цената, която е значително по – висока от тази на полиетиленовите, което намалява покупателната възможност за обикновения градинар. Друг недостатък е че въпреки устойчивостта на материала, натрупването на голямо количество сняг върху конструкцията може да огъне покрива. При това положение трябва много внимателно да се почиства.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове