Каква е разликата между епоксидни и полиуретанови подови покрития?

Обложка

Каква е разликата между  епоксидни и полиуретанови подови покрития?

А ти хареса ли тази статия?!?

Когато се наименуват тези два вида синтетични подове, обикновено има много объркване, но трябва да се отбележи, че и двата вида подови настилки се различават значително по своята полимерна природа. Някои индустриални сектори избират да използват полиуретанов или епоксиден под, тъй като те позволяват изграждането на непрекъснати подове (без наличието на разширителни фуги) и предлагат хигиенично и водоустойчиво покритие.

Какво е епоксидна смола?

Въпреки че може да изглежда, че те са разработени едва наскоро, истината е, че епоксидите съществуват повече от половин век и са едно от най-широко използваните семейства пластмаси в производството на продукти. Епоксидната смола е термореактивен полимер, получен чрез реакция между мономери (втвърдител и основна съставка), които по този начин образуват полимерно цяло. Когато протича тази реакция, резултатът е твърд полимер или вискозна пластмаса.

С други думи, епоксидната смола е бистра течност с вискозен външен вид, която издържа на температури до 100 °C, без да се деформира, и се използва преди всичко за придаване на кристален вид и свойства на твърдост на подове. Може да се изработи в различни цветове. Основните характеристики на епоксидната смола са нейната висока химическа и термична устойчивост, което я прави широко използвана в много области, но особено в производството на електрически устройства и инструменти, покрития, лепила, бои и др. Епоксидните и полиуретанови подови покрития са широко използвани в строителството и първи избор на много работници.

Какво е полиуретан?

Полиуретанът е съставен от набор от малки молекули, свързани една с друга, с толкова силна връзка, която придава стабилност на този материал, който се използва широко днес. Тъй като е много гъвкав материал, той може да остане твърд или еластичен, което отваря множество възможности за употреба. Актуалните предложения може да разгледате в https://izobul.com/.

Ако подходим към този материал от по-научна гледна точка, можем да кажем, че той се получава от реакцията на полиол и полимерен изоцианат или диизоцианат. Отново, с други думи, в крайна сметка това е смола, използвана в производството на продукти, които се използват като уплътнители или покрития. Използваме го и в строителния сектор, за уплътняване на прозорци, врати, тръби, ремонт на стени, а също и като декоративни елементи. Ако четете това от офис, столът, на който седите, вероятно също има полиуретан. Вид пластмаса, която може да бъде твърда или пореста, с вътрешни кухини.

Химичен състав

Първата разлика между двата вида подови настилки се отнася до техния химичен състав. Ако, от друга страна, обърнем внимание на характеристиките, те могат да забележат още повече разлики. Епоксидната смола винаги е двукомпонентен продукт, полиуретанът може да бъде двукомпонентен или еднокомпонентен.

Диференцирани характеристики

Предимства на епоксидната смола: Епоксидната смола предлага високи нива на адхезия към всяка повърхност, образувайки покритие с голяма фиксация, твърдост, както и правейки пода естетически красив. Освен това помага да се противодейства на вредното въздействие на влажността.

Предимства на полиуретана: Полиуретановият под издържа добре на влиянието на ултравиолетовите лъчи и топлинните промени, както и на химическата атака, като по този начин запазва естетиката на покритието си непроменена.

Епоксидните подови настилки са предпочитаният вариант по отношение на механичната якост на бетона, но намаляват еластичността и естествената гъвкавост на тази структура. От друга страна, полиуретанът помага да се придаде гъвкавост на пода, за сметка на неговата механична устойчивост, която се влошава.


Кое е най-доброто синтетично покритие за индустриални подове?

Няма категоричен отговор на този въпрос. Това ще зависи от нуждите на сектора. Един тип бетонен под може да е идеален за една конкретна индустрия, но може да не е идеален за друга. Благодарение на своите характеристики подовете от полиуретан и епоксидна смола са в състояние да отговорят на нуждите на хранително-вкусовата промишленост, тъй като предлагат непрекъсната, хигиенична и устойчива повърхност.

Въпреки това, металургичната и химическата промишленост предпочитат изключително полиуретанови подове, благодарение на тяхната висока химическа и термична устойчивост. Епоксидните подове са предпочитан избор в текстилната индустрия, тъй като имат неплъзгаща се, устойчива и водоустойчива повърхност, което улеснява операциите по почистване.

Изберете материала, който най-добре отговаря на вашата индустрия и дори дом. Обърнете се към консултантите в сайта, ако имате нужда от повече информация и съвети при избора.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове