Какво представлява ангренажния ремък?

Обложка

Какво представлява ангренажния ремък?

А ти хареса ли тази статия?!?

Какво представлява автомобилният ангренажен ремък?

Ангренажните ремъци в автомобила са много важни за работата на двигателя. Те синхронизират буталата и клапаните в двигателя и когато не работят правилно, колата може да спре. Ангренажните вериги са скъпи за производство и са шумни. Ангренажните ремъци са много по-евтини за производство и не изискват смазване. Те обаче трябва да се сменят в точно определено време и пробег.

Този ремък синхронизира буталата и клапаните в двигателя на автомобила

Ангренажният ремък е механично устройство, което синхронизира клапаните и буталата в двигателя на автомобила. Изработен е от гума и е прикрепен към коляновия вал, който задвижва буталата. Разпределителен вал е свързан към коляновия вал и отваря и затваря всмукателни и изпускателни клапани. Ангренажният ремък контролира отварянето и затварянето на тези клапани, като гарантира, че всичко се случва в правилния ред. Ако смятате, че ангренажният ремък не е синхронизиран, закарайте колата си на механик за диагностика.

Ангренажният ремък е изработен от твърда гума и се блокира със зъбчатите колела на коляновия и разпределителния вал. Когато тези два компонента не са синхронизирани, буталото и клапаните може да не успеят да се срещнат и да не работят правилно, което води до повреда на компонентите на двигателя.

Скъсаният ремък може да намали мощността на двигателя или дори да доведе до спиране на двигателя. Може също така да повреди вътрешните части на двигателя, особено ако двигателят е оборудван с двигател за смущения. В този случай буталата и клапаните могат да се удрят едно в друго, да повредят двигателя и да доведат до скъпи ремонти.

Когато ангренажният ремък се повреди, буталата и клапаните в двигателя остават отворени през същото време. Това може да повреди двигателя и да причини редица проблеми, от огънати клапани до счупено бутало. Невъзможно е да се знае степента на повредата, докато техникът не разглоби горната част на двигателя. Това изисква отстраняване на капаците на клапаните и главата на цилиндъра.

Предотвратява спирането на двигателя

Закъсването на автомобила може да бъде причинено от редица фактори, включително дефектен ангренажен ремък. Времето е жизненоважна част от двигателя, защото регулира кога двигателят ще се задейства. Също така е важно колата ви да може да превключва правилно скоростите, в противен случай това може да доведе до спиране. За щастие, една проста проверка за поддръжка може да предотврати спирането на двигателя.

Други причини за спиране на двигателя могат да включват дефектна горивна система, кабели, релета или сензори. Някои превозни средства спират, когато батерията е изтощена или когато алтернаторът работи извънредно. Ако подозирате, че горивната система е дефектна, трябва да занесете колата си на механик за преглед.

Често ангренажният ремък не се вижда, но износеният такъв може да доведе до спиране на двигателя. Това се случва, когато ремъкът не успява да поддържа синхронизирането на клапаните и буталата на двигателя. Износеният ремък може да причини прекъсване на запалването на двигателя и дори да доведе до пълно спиране на двигателя. Проблемът трябва да бъде разрешен незабавно, тъй като може да доведе до инцидент.

Смяната може да струва много

Автомобилните ангренажни ремъци са критичен компонент на двигателите с вътрешно горене, но също така струват много за смяна. Трябва да се консултирате с професионален механик, когато забележите признаци на износване.

Смяната на ангренажен ремък струва много, защото изисква специални инструменти. За щастие, собствениците на автомобили могат да намерят безплатно ръководство за ремонт в интернет. Можете също така да намерите механик, който ще пътува до вас. Но не забравяйте да попитате за техния курс, преди да вземете решение. Това ще зависи от вида на колата и колко сложна е тя.

Ангренажните ремъци трябва да се сменят на всеки 100 000 км. Някои хора избират да ги сменят заедно и това ще им спести време и пари. Може да се наложи да разглобите двигателя, което е трудоемък и отнемащ време процес. Ако не сте сръчни с инструменти, можете да наемете механик, който да изпълни задачата вместо вас.

Когато сменяте ангренажен ремък, трябва да слушате двигателя, за да определите дали има признаци на проблем. Скъсаният ангренажен ремък може сериозно да повреди двигателя, което ще доведе до скъп ремонт. Ако планирате да смените ангренажния ремък, най-добре е да го планирате като част от редовния си график за поддръжка.

Ако имате същия проблем, може да намерите ангренажен ремък комплект в Car Expert – един от най-предпочитаните от българския потребител магазин за авточасти.

Ако статията ви е допаднала, може да хвърлите един поглед и на:
  • Няма подобни статии
PG

Автор: Андон Иванов

Занимавам се с компютри повече от 8 години, като от няколко години активно се занимавам с SEO и Уеб програмиране, ползвайки следните програмни езици: HTML, CSS, PHP, MySQL. В момента активно си търся работа. В случай, че сте работодател, няма да ви се разсърдя да погледнете моето CV.
Остави коментар или Остави Trackback
seperator

2 Коментара

  1. Хубаво е да се следи дали е подменен навреме тъй като ремонта ще струва скъпо спрямо едно нормално обслужване.

  2. Полезна статия, поздравления.

Публикувай коментар

Вашият email адрес никога няма да бъде публикуван публично. Задължителните полета са маркирани с символ *

*
*

Защита против спам ботове